213 millió forintból 16 templom újul meg Pest megye északi részén

Rétvári Bence, Dunakanyar térségének országgyűlési képviselője és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár május 3-án, a szobi Szent László-templom előtti téren tartott sajtótájékoztatót a térségben megvalósuló templomfelújításokról.

A helyszínen Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd azt mondta: nagy öröm, hogy egy régóta várt fejlesztés valósulhat meg a településen és kijelentette, hogy kormányzati támogatás nélkül nem valósulhatna meg ez a projekt.

Soltész Miklós ismertette, hogy a kormány még húsvét előtt, nagyhéten döntött arról, hogy a templomfelújítási program keretében 26 milliárd forintból 1400 itthoni és 400 határon túli templom újulhat meg. Elhangzott az is, hogy Pest megye 4-es számú választókerületében 213 millió forintos kormányzati támogatásból összesen 8 katolikus, 5 református, 2 evangélikus templom, illetve 1 zsidó felekezeti imaház fog megújulni a következő években.

Az államtitkár szerint a börzsönyi táj szépsége még inkább hozzájárul az itt élők öröméhez és ha egy-egy településnek a temploma megújul, akkor az épített és a természeti környezet összekapcsolódik.

Hangsúlyozta azt is, hogy a támogatásból megvalósuló projekteknél helyi vállalkozások juthatnak munkákhoz.

Rétvári Bence többek között arról beszélt, hogy mind a 16 pályázat mögött élő közösség van. A templomok és az imaház a közösségi élet színterei, így fontos, hogy minél jobb körülmények között gyűlhessenek össze a hívek.

A térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy Szobon szép történelmi, valóban magasba törő, klasszikus magyarországi templomot láthatunk, melynek a tér felőli főhomlokzata az elmúlt években megújult és reméli, hogy a többi falfelület is hamarosan korszerűsítésre kerül.

Az EMMI parlamenti államtitkára arra is kitért, hogy az európai keresztény és zsidó hagyományokon alapuló kultúránk igencsak veszélyben van és ennek kapcsán meg is jegyezte: a járvány leküzdése mellett Brüsszelben túl sok energiát fordítottak a migráció ösztönzésére. (Érdekesség, hogy ezidáig ebben az évben több mint 30 ezer illegális határátlépőt fogtak el a déli határunkon.)

Véleménye szerint nincs olyan hét, hónap, amikor ne kerülnének elő újabb migrációs javaslatok, melyek folyamatosan veszélyeztetik Európa keresztény identitását. Végezetül úgy gondolja, hogy nem lerombolni vagy átalakítani, hanem felújítani és élettel megtölteni kell a templomokat.

Medgyes Tibor plébániaszervező diakónus méltatta Soltész Miklóst és Rétvári Bencét, hiszen mindkét államtitkár szívén viseli a Pest megye északi részén élő keresztény közösségek és zsidó felekezet életét. A felújítás kapcsán kijelentette: a templom felújítása esztétikai és városkép szempontjából is fontosnak számít.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!