Szentkirályi Alexandra megtekintette a megújult bajnai kastélyt

Május 7-én, pénteken dr. Völner Pál, térségünk országgyűlési képviselőjének meghívására Bajnára látogatott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki előbb megtekintette a felújított Sándor-Metternich-kastélyt, majd tüzetesebben megismerkedett a falu múltjával és jelenével.

Szentkirályi Alexandrát dr. Völner Pál, Pallagi Tibor polgármester, illetve Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vezette körbe az Ördöglovas egykori birtokán.

A kert és a felújított helyiségek megtekintése közben természetesen szóba kerültek gróf Sándor Móric legendái, az Őr-hegyi tábortűz hagyománya és az is, hogy a helyiek a bajnai önkormányzat felhívására visszaadták a náluk megőrzött és a kastélyból származó tárgyakat.

A bejárás természetesen nem ért véget a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megújult épületnél, ugyanis a művelődési házban képviselőkkel, a helyi közélet fontosabb szereplőivel beszélgetett, majd megismerkedett a polgárőrökkel, betért az óvodába, igazi bajnai kontyot készítettek neki, és végül Szomorra is ellátogatott.

Szentkirályi Alexandra, a hazai kommunikációért felelős kormánybiztos elmondta, hogy azért jött el Bajnára, mert szereti személyesen is megtapasztalni, hogy hogyan hatnak az ott élők mindennapjaira az önkormányzati, illetve kormányzati támogatásból megvalósuló projektek. Kitért arra is, hogy a kormánynak az egyik legfontosabb programja a Magyar Falu Program melyben a projekteket a kistelepülések élőinek igényeire szabják. Ide sorolható a bajnai óvodában megvalósuló fejlesztés és a polgárőrök eszközbeszerzése is.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a látogatással kapcsolatban arról beszélt, hogy számtalan fejlesztés zajlik a térségben és próbálnak olyan alkalmakat találni, amikor a kormányzat részéről is meglehet a visszacsatolás. Véleménye szerint ilyen eseményekkor találkozhatnak a polgármesterekkel, képviselőkkel, akik elmondják mire pályáznak és hogy hogyan mérik fel a lakossági igényeket.

„Hogyha összevetjük az előző tíz év, és az azt megelőző tíz év történéseit, akkor joggal lehetnek büszkék azokra a fejlesztésekre, amelyek általunk valósultak meg az országban” – jelentette ki a képviselő.

Pallagi Tibor polgármester elmondta, hogy jelenleg tizenöt pályázatuk van, melyek között egyaránt vannak olyanok, melyek az elszámolás, tervezés és megvalósítás szakaszában tartanak. Ismertette, hogy a Magyar Falu Program keretében felújították a kultúrházat, az óvodában a vizesblokk felújítása valósul meg, illetve a sportcsarnokban is jelentős fejlesztéseket valósíthatnak meg.

Kijelentette, hogy sokat lobbiztak a kastélyfelújításért és örömét fejezte ki, hogy hamarosan megtarthatják az átadót. Az épület egyébként turisztikai szempontból és kulturális szempontból is sokat lendíthet a településen.

(Forrás: Dorogi-medence/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!