Misével emlékeztek Mindszenty Józsefre az Esztergomi Bazilikában

Mindszenty József bíboros, hercegprímás újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából május 8-án, szombaton tartottak emlékmisét az Esztergomi Bazilikában. Az Istentiszteletet Erdő Péter bíboros celebrálta.

A május 8-i emlékmisén bizonyos előírások betartásával vehettek részt a hívek: például mindvégig viselni kellett a maszkot, a Miatyánk elimádkozását követően tartózkodniuk kellett a kézfogástól és az áldoztatásnál csak kézbe kaphatták meg az ostyát.

A jubileumi ceremónián több magas rangú politikus is részt vett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Varga Zsolt Andra, a Kúria elnöke, Harrach Péter országgyűlési képviselő, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, prof. dr. Kásler Miklós, Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, dr. Völner Pál, térségünk országgyűlési képviselője, Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke és Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere is jelen volt.

Erdő Péter a köszöntőjében hangsúlyozta, hogy különleges módon ünnepeljük most Mindszenty bíboros emlékét. Imádkozunk azért, hogy Isten tiszteletre méltó szolgáját minél előbb a boldogok sorában ünnepelhessük. Véleménye szerint nehéz időszakot zárunk, hiszen még nem múltak el a korlátozások sem, még az iskolák sem jöhettek el az emlékmisére, de úgy gondolja, hogy már látni lehet a jeleket, hogy megindult valami a szívekben.

„Mindszenty bíboros emléke ma is eleven, nem halványult el” – mondta Erdő Péter, majd hozzátett, hogy ő egy egész életet adott oda azért, mert szerette Istent, egyházát és hazáját. A sorsa pedig a rágalmak és a meg nem értés, a megértés és az újrafelfedezés közepette valamiképpen egész népünk sorsának a jelképévé vált.

Az Evangélium után Varga László kaposvári megyéspüspök mondott beszédet, melyben kiemelte: „Mindszenty bíboros élete és tanítása prófétai jel volt, amelynek ellene mondtak.” Kijelentette, hogy az utolsó hercegprímás nagyon szerette az egyházát, vállalta érte a börtönt, a kínzásokat és a száműzetést is.

„Szent Pál arra tanít bennünket, hogy a rosszat jóval győzzük le. Minél inkább támadják hitünket, gúnyolják és lejáratják erkölcsi értékeinket, annál nagyobb szükség van olyan katolikus keresztényekre, akik szeretik az egyházukat és készek szenvedni is érte.” – jelentette ki Varga László.

A szentmise végén a püspökök, papok, az asszisztencia további tagjai, valamint a meghívott vendégek együtt vonultak az altemplomba, Mindszenty bíboros sírjához, ahol imával és mécsesekkel emlékeztek az utolsó hercegprímásra.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!