Június közepéig tilos pontyot fogni

Május elejétől június közepéig pontytilalom van érvényben, amelyet a faj ívása miatt rendeltek el – közölte a KEMHESZ. Ennek értelmében az említett időszakban tilos pontyra horgászni a megyei természetes horgászvizekben.

A megyei horgászszövetség tájékoztatása szerint a pontyok általában május elsején kezdenek el szaporodni, ennek egyik legfontosabb feltétele pedig az, hogy a víz hőfoka elérje a 14-18 fokot. Továbbá ilyenkor a napos órák száma is ideális számukra.

Schmidt-Kovács Bence, a megyei horgászszövetség szakmai igazgatója elmondta, hogy a ponty hazánk egyik legnépszerűbb halfaja. Szívós, erős fajta, mely igazán komoly testsúlyt is elérhet. Bár testsúly kilogrammonként közel 150-200 ezer ikrát rak le, természetes utánpótlása viszonylag kevés, mert a vízszabályozások miatt csökkent a sekély, füves elöntések területe.

Sok vízterület – ahol az állomány elsősorban haltelepítésből származik – mentesülhet a pontytilalom alól, amennyiben erre kérvényt nyújt be a halászati hatóságnál. Az intenzív telepítéseknek hála a pontyot horgászaink egyre többször tudják horogra csalni a Komárom Esztergom megyei Duna szakaszon. A KEMHESZ javasolja a horgászoknak, hogy mindig tájékozódjanak az egyes vízterületeken érvényben lévő, saját horgászrendről.

(Forrás: KEMHESZ)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!