Napenergia-termelési rekord született itthon

Közösségi és hivatalos oldalán is beszámolt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. arról, hogy május 9-én vasárnap 11 óra 30 perckor 1426 megawattal napenergia-termelési rekord született Magyarországon.

A cég tájékoztatása szerint az előző, 1038 megawattos rekord még télen, február 13-án, szombaton született, ugyancsak a déli órákban. A napos órák számának növekedésével megvan az esély arra, hogy a közeljövőben ismét rekord szülessen.

„A mostani termelési csúcs nemcsak abszolút értékben, de az éppen aktuális magyarországi áramtermelésen belüli 15,93 százalékos részesedéssel is történelmi rekord, ugyanígy soha nem volt még ilyen magas, 11,79 százalékos az aktuális felhasználásban a napenergia részesedése.” – közölte a MAVIR.

A villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító arról is beszámolt, hogy MAVIR Zrt. továbbá azt is írja, hogy Magyarországon jelenleg meghaladja a 2000 megawattot, vagyis a Paksi Atomerőmű beépített kapacitásával összemérhető nagyságrendű ipari méretű napelem kapacitás áll rendelkezésre, ehhez jön még a háztartási napelemek együttesen 700 megawatt körülire tehető összkapacitása.

(Forrás: mavir.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!