Átadták a megújult Kóspallagi Csiga-Biga Óvodát

Május 27-én, a Suhaj zenekar és a helyi óvodások rövid műsorával egybekötve avatták fel a megújult Kóspallagi Csiga-Biga Óvodát. Rétvári Bence, Dunakanyar térségének országgyűlési képviselője közölte: idén 19 milliárd forint jut óvodaépítésre, felújításra és bővítésre a Magyar Falu Programban.

Az ünnepségen Plachi Attila polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket, a kivitelező cég ügyvezetőjét, a képviselő-testület tagjait, a szülőket.

A Suhaj zenekar felvezető műsora után elmondta: egyszerre örömteli és felemelő érzést is nyújt egy ilyen esemény, „hiszen nem pusztán egy építményről van szó, hanem helyi emberek, családapák és családanyák reménységének, hitének kézzel fogható bizonyítékáról.”

A település első embere felidézte, hogy az önkormányzatot mintegy 53 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Pénzügyminisztérium. Többek között az óvoda főépülete, a mellette található kis melléképület és az udvar is megújulhatott, ráadásul egy másik pályázat révén óvodai játszóteret is kialakíthattak.

Köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a projekt megvalósításában és reméli, hogy a megújult óvoda sokak számára örömet nyújt majd.

Rétvári Bence hangsúlyozta: fontos, hogy minden óvoda, minél barátságosabb, szerethetőbb hely legyen és hogy az ilyen léptékű óvodai korszerűsítések – melyek kistelepüléseket érintenek – valósuljanak meg. Közölte azt is, hogy az elmúlt években 16 ezer új óvodai férőhely jött létre.

– Mi azt szeretnénk, hogy azoknak az embereknek is – akik ugyanúgy fizetik az adójukat, mint a nagyvárosiak, de kistelepülésen élnek – ez csak egy életmód-, és ne életszínvonal-váltás legyen. Se az óvoda, se a rendelő, se semmi más ne legyen rosszabb színvonalú azért, mert kistelepülésen él egy család – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a falvakban élő emberek életszínvonalának javítására.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kitért arra is, hogy az elmúlt években összesen 357 millió forintnyi kormányzati támogatás jutott Kóspallagra: az óvodán kívül fejlesztés valósult meg az iskolában, a művelődési házban, az egészségházban és a templom környékén is. A település sportparkkal és falubusszal is gazdagodott, de utak is megújultak, játszótér épült, orvosi eszközöket is beszereztek, sőt illegális hulladéklerakókat is megszüntettek.

Rétvári Bence végül a járványhelyzettel kapcsolatban is kifejtette a véleményét: említette, hogy az oltási program sikerességének is köszönhető, hogy most nyugodt körülmények között tarthatták meg az átadót és az óvodások búcsúztatóját.

Dr. Fejérdy Áron atya, plébániai kormányzó is köszöntötte a jelenlévőket, majd az imádkozás és az áldás előtt azt mondta: nem csak a külső megújulása, hanem az ott dolgozók szakértelme is otthonosabbá teszi az óvodát.

A beszédek után következett a szalagátvágás, majd a vendégek az óvodások műsorát tekintették meg.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!