Nemzeti Összetartozás Napja: Beszédekkel, koszorúzással emlékeztek Esztergomban

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján alkalomhoz illő beszédekkel, koszorúzással és nemzeti színű szalagok felkötözésével emlékeztek meg Esztergomban a Trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulójáról.

A Fidesz, a Fidelitas és KDNP Esztergomi Szervezetei, az Ezredév Polgári Társulás, az Esztergomi Polgári Körök, a Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás, valamint az MKP Párkányi Alapszervezete nevében Pálmai József nyugalmazott pedagógus köszöntötte a jelenlévőket.

A Himnusz eléneklését követően elsőként Hernádi Ádám polgármester járult a mikrofonok mögé. Elmondta, hogy ezen a napon egy olyan eseményre emlékezünk, amit „felejtenénk, de nem lehet”.

– Százegy évvel ezelőtt az igazságtalan diktátummal szétválasztották az ezeréves történelmi Magyarországot. Ez a nap volt az, mely megváltoztatta, egy ország, egy nép, minden magyar ember életét és vastag fekete betűkkel beíródott történelmünk lapjaiba – hangsúlyozta.

Az országcsonkítás kapcsán megjegyezte: olyan földet vettünk el tőlünk, amiért az őseink küzdöttek, melynek templomait, iskoláit, otthonait, gyárait a mi elődeink építették, melynek temetőiben a mi hozzátartozóink, magyar lelkek nyugszanak.

– Két fontos dolog, van, amit semmilyen diktátum nem vehet el tőlünk. Az egyik az igazságba, a másik az Istenbe vetett hitünk – jelentette ki.

Dr. Völner Pál beszédét azzal kezdte: a magyar történelem példája bizonyítja, hogy sosem lehet szétszakítani egy nemzetet.

– Miért kell mégis kimondani, hogy van nemzeti összetartozás napja? – tette fel a kérdést az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, majd rátért arra, hogy 2004. december 5-én tartottak népszavazást azzal kapcsolatban, hogy a parlament foglalkozzon a határon túli magyarok kettős állampolgárságának ügyével.

– Nagyon jól tudjuk, hogy az akkori miniszterelnök uszított a határon túli magyarok ellen. Azt mondta, hogy el akarják venni a nyugdíjakat, a munkahelyeket, a kórházi helyeket a magyaroktól, értve alatta a Magyarországon élőket. Aztán bebizonyította, hogy nem volt kettős állampolgárság, mégis elbocsájtották a kórházi dolgozókat, fizetni kellett a kórházakban, gyakorlatilag odavesztek a munkahelyek. Ez az ember ma is közöttünk van. Mindaddig, amíg közöttünk van, ki kell mondani, hogy ő és a pártja a magyarságra támadtak. Ki kell mondani, hogy van nemzeti összetartozás és mindazok, akik ezt kétségbe vonják, önmagukat akarják kizárni a nemzet soraiból – vélekedett.

Dr. Völner Pál kitért arra is, hogy a mostani ellenzék a nemzeti oldalhoz tartozókat fenyegeti. Felidézte, hogy 2006 őszén nem csak fenyegettek, hanem elvittek embereket, igaztalanul bebörtönöztek egyeseket és „rátámadtak a saját népükre.” Emiatt is fontos, hogy a nemzeti összetartozás napját éppen azon a napon tartjuk, melyen kimondták, hogy országunkat szétszakítják.

A térség országgyűlési képviselője az Európai Unió kapcsán azt mondta: mindig kell, hogy legyen Budapesten egy felelős magyar kormány, ami megvédi a magyarok érdekeit.

– Úgy tűnik, hogy minél többet tudunk adni a határon túliaknak, azáltal nem csak lélekben, hanem mintha anyagilag is gazdagodnánk – tette hozzá.

A politikus szerint a magyar kormánynak mindig is az a kötelessége, hogy megvédje a nemzetet, ezért is fontos, hogy ne hagyjuk magunkat gyűlöletkampányokba belehergelni. Itt meg is jegyezte, hogy most magukat jobboldalinak feltüntető pártok éppen az Európai Ügyészség alá akarják vetni Magyarországot.

– Milyen nemzeti párt az, amelyik fel akarja adni a szuverenitást? Amely meghatározta magát a baloldali utódpártok ellen, majd ma szövetségbe áll az egyik legelvetemültebb képviselőjükkel. Vigyázzunk! Vigyázzunk arra, hogy ne hagyjuk magunkat megtéveszteni se itthon, se pedig külföldi viszonyainkban – figyelmeztetett.

Dr. Völner Pál végül azt mondta, hogy a Trianon tanulsága az, hogy az erőseknek vannak barátaik, akik viszont behódolnak, azok örökké csak alattvalók lesznek.

A beszédek után Maronka Csilla színművész verset szavalt, majd következett a megemlékezés legfontosabb pillanata, a koszorúzás.

Elsőként dr. Völner Pál és Hernádi Ádám helyezte el az emlékezés virágait, majd többek között Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke, Erős Gábor alpolgármester, Murczin Kálmán máriahalmi, Havrancsik Tibor mogyorósbányai polgármesterek, dr. Szerencsés László, a KEMKIK elnöke és Zoltai Dániel KEMKIK titkár is fejet hajtott a kopjafánál.

A járványhelyzet ellenére Felvidék is képviseltette magát, Retkes János, a Magyar Közösség Pártjának párkányi elnöke és Környi Zoltán, az MKP párkányi önkormányzati képviselője is részt vett az eseményen.

A jelenlévők szalagokat és mécseseket is elhelyeztek az emlékműnél, ezalatt Fehér László tárogatóművész gondoskodott a zenei aláfestésről.

A megemlékezés a Székely himnusz és a Szózat eléneklésével ért véget.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!