Völner Pál: Dorog a térség egyik legdinamikusabban fejlődő városa

Június 5-én, szombaton a Dorogi József Attila Művelődési Házban rendezték meg az Európa Nap – A párbeszéd napja című rendezvényt, melynek keretében dr. Völner Pál átadta dr. Tittmann János polgármesternek a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

A nívós eseményen, az egyház képviselői, a városi intézmények vezetői, a képviselő-testület tagjai is részt vettek, továbbá a Prímási Levéltárt dr. Hegedűs András igazgató, míg a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzatot Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke képviselte.

Dr. Völner Pál köszöntőjét azzal kezdte, hogy Dorogon minden évben megünneplik az Európa Nap – A párbeszéd napját és ez a ceremónia több annál, mintha egyszerűen csak az Európai Unióra gondolnánk.

– Talán mondhatom azt, hogy Európa mi számunkra inkább a De Gauell-i gondolat jegyében az Urálig terjed és akkor még inkább van értelme a párbeszédnek, ami elkerülhetővé teszi a jóvátehetetlen konfliktusokat. Lehetővé teszi, hogy a viták ellenére békés viszonyok legyenek, hogy építkezni tudjunk, hogy a jövőnek ne csak a fájó emlékeket, hanem az épített örökséget és azt a tudást is tovább tudjuk adni, amit felhalmoztunk – vélekedett.

Felidézte, hogy a nyolcvanas években a bányászat miatt még előfordult, hogy szénporosak voltak az utcák, de azóta jelentős átalakuláson ment keresztül a település, mi több Dorog választókerületének egyik legdinamikusabb városává vált. Végül azt ígérte, hogy továbbra is partner lesz a folyamatos fejlődésben és minden jó kezdeményezést támogatni fognak.

A köszöntő után elérkeztünk az Eucharisztia 1938-2020 című programsorozat egyik újabb állomásához, ugyanis dr. Tittmann János Történelmi sajtószemlét tartott, mely a Dorog és az Eucharisztia című, sikeres TOP-os pályázatnak köszönhetően valósult meg. A város polgármestere kellő alapossággal és felkészültséggel mutatta be, hogy mit írtak az újságokban az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszusról és beszélt arról is, hogy Dorog hogyan kapcsolódott be a nemzetközi eseménybe. Kitért arra is, hogy idén a város ismét szerepet kap, így 1938 után 2021-ben is fontos szerepet tölt majd be Dorog a kongresszus programsorozatában.

– Az egész Történelmi sajtószemlének talán a legfontosabb célkitűzése és feladata az lenne, hogy a történelem üzenetét megértsük és felfogjuk – különösen így a Nemzeti Összetartozás gondolatának szellemi körében –, hogy ami bennünket összeköt, az valóban mindaz a történelmi fájdalom, sérelem, amelyet együtt átéltünk, és amelynek a feloldásában, a lelki terhétől való megszabadulásának a vágyában még mindig él bennünk az az erő, hogy reméljük, hogy személyes közösségi és nemzeti önmegvalósításunkban végre egyszer találjuk meg a helyes utat – jelentette ki dr. Tittmann János.

Az előadás után dr. Völner Pál bejelentette, hogy 2020. augusztus 20-án magasrangú állami kitüntetést, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozták dr. Tittmann Jánosnak.

Dr. Tittmann János a kitüntetés átvétele után azt mondta: nagyon fontos az esemény, mert most élményszerűen is jelen lehetnek mindazok, akiknek komoly szerepe volt abban, hogy megkapta az elismerést, hiszen társai (képviselők, köztisztviselők, intézményvezetők, közalkalmazottak, civil szervezetek) is valamennyien részesei is a díjnak.

Ezután elolvasták Dr. Völner Pál által megfogalmazott méltatást, melyben elhangzott, hogy: „Ha a város és az itt élők érdekeiről van szó, Polgármester úr kemény tárgyalópartner, mindent megtesz annak érdekében, hogy a dorogiak a lehető legtöbb forráshoz hozzájuthassanak, így hasznos, előremutató fejlesztésekkel, beruházásokkal gazdagodhat a város. És bár a pártpolitikai kérdésekben van, hogy nem értünk egyet, az együttműködésünkben ez soha nem jelentett akadályt. Egyrészt azért, mert egy térség vagy egy város érdekeinek képviselete túlmutat ezen – a legtöbb ügynek nincsen „színe”, az eredmények minden itt élőt szolgálnak. Másrészt pedig azért, mert lehet, hogy egyes kérdéseket másként látunk, de mindketten kitartunk az elveink mellett, nem helyezkedünk az aktuális érdekeink szerint a politikai paletta jobb és bal széle között. Tittmann polgármester úr 1994 óta vezeti a várost – és nyolc évig országgyűlési képviselői is volt –, de már előtte is az itt élőkért dolgozott. A ’80-as évektől kezdődően orvosként a Vaszary Kolos kórházban teljesített szolgálatot, majd alapított rehabilitációs szervezetet és hajléktalan otthont is, és a helyi orvosi kamara megalakítását is ő szorgalmazta. Hosszan sorolhatjuk tehát, hogy mit tett a városért az elmúlt mintegy három évtizedben.” 

Az ünnepség hátralévő részében további díjakat is kiosztottak, az elismeréseket, az ajándékot és a virágcsokrot dr. Tittmann János és dr. Völner Pál közösen adta át. A képviselő-testület döntése értelmében 2021-ben az Év egészségügyi dolgozója díjat Lácza Attilánénak, a Dorogi Kórház Ápolási Osztálya dolgozójának adományozták munkája elismeréseként.

Az „Év köztisztviselője” díjat Tóth Lászlóné, Putz Krisztina vehette át, aki 2013-ban lett köztisztviselő a polgármesteri hivatalban és jelenleg hatósági ügyintéző feladatokat lát el.

Idén az Év pedagógusa Molnárné Vaczlavek Katalin lett, aki a dorogi Zrínyi llona Általános lskolában testnevelő tanárként kezdte el munkáját felső tagozaton, az intézményben negyven évig folyamatosan állományban volt.

Az ünnepség végén Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket adtak át. Elsőként Szabó Jánosné, a Petőfi iskolából 27 év után nyugdíjba vonuló intézményvezető-helyettes kapta meg az elismerést. Továbbá díjat kapott a Petőfi Óvodából szintén nyugdíjba vonuló Árendásné Barta Julianna, Márki Józsefné és Tóthné Korsós Erika is.

(Forrás: Hídlap/dorog.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!