Hagyományteremtő szándékkal rendeztek hajós felvonulást a Dunakanyarban

Június 12-én, szombaton hagyományteremtő céllal hajós felvonulást rendeztek a Dunakanyarban. Szobról indulva kisebb csónakok, jetskik és egy aknamentesítő katonai vízi jármű is kísérte a Budapest hajót.

A szobi kikötőnél tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence, Dunakanyar térségének országgyűlési képviselője köszöntötte a jelenlévőket: a fedélzeten jelen volt rajta kívül dr. Völner Pál, Esztergom térségének országgyűlési képviselője, Steindl Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke, Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezetője, térségbeli települések polgármesterei, alpolgármesteri is.

Rétvári Bence hangsúlyozta: dr. Völner Pállal, és Vitályos Eszterrel, Pest megye 3. számú választókerületének elnökével közösen a védnökei a Mahart és a Hello Dunakanyar, illetve Aktív Dunakanyar által közösen szervezett felvonulásnak.

Véleménye szerint a sikeres járványkezelésnek és a hatékony oltakozási programnak köszönhetően hazánkban hamarabb elérkezett a nyitás ideje és így megtarthatták a szezonnyitó vízi eseményt is.

„Majd a későbbi években, amikor már reméljük, hogy nem lesz járványhelyzet, bízunk benne, hogy már korábbi hetekben-hónapokban is meg lehet tenni, hiszen ezt a dunakanyari turisztikai szezon szezonnyitó felvonulásának tervezzük” – utalt arra, hogy ha már nem lesz pandémia, akkor akár tavasszal is elindulhat a menet.

Felidézte, hogy tavaly egy természeti katasztrófa után indította el a Mahart a dunakanyari hajójáratokat, melyek annyira népszerűek lettek, hogy összesen 120 ezren váltottak rá jegyet. Idén is hatalmas érdeklődés várható, emiatt sűrítették a járatokat, meghosszabbították a menetrendet és újabb kikötőket is létesítettek.

„Ez a felvonulás azt a célt is szolgálja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Dunakanyarban sűrítettük a járatokat akkor, mikor Budapest hiperpasszív polgármestere felszámolta a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) a budapesti hajójáratait. Akkor, itt a Dunakanyarban közösen arról döntöttünk, hogy mi viszont sűrítjük ezt, hiszen az embereknek igénye van a hajózásra a Duna parti településeknek elemi érdeke, hogy kihasználják azt a lehetőséget, hogy a Duna partján vannak és a folyami hajózásban részt vehetnek” – mondta.

Rétvári Bence azt is hangsúlyozta, hogy ráadásul ez egy igencsak környezetbarát, természetközeli tevékenység is, hiszen aki hajóra száll, az testközelből tapasztalja meg a vízi élővilágot, a kikötésnél pedig a partmenti élővilágot és természetes környezetet is.

„Ezért is megdöbbentő, hogy Karácsony Gergely hiperpasszív módon – bár magát zöld polgármesternek mondja – de a közösségi közlekedésnek a vízi ágát felszámolta. Ezúton is köszönjük a Mahartnak, hogy ők viszont megteszik azt, amire képtelen Budapest vezetése, hiszen a csetlő-botló főpolgármester még arra is képtelen, hogy a dunai hajózást legalább fenntartsa, amit az elődei létrehoztak. De a Mahart és az állam segítségére siet a budapestieknek” – jelentette ki.

Dr. Völner Pál ismertette, hogy évek óta Budapesten mindig tavaszi kirajzással indul a hajózási szezon, ez a jeles esemény a járványhelyzet miatt tavaly  és idén is elmaradt. Öröm ugyanakkor, hogy a Dunakanyarban sok évtizeddel ezelőtti hagyományt élesztettek újra a felvonulással.

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kitért arra is, hogy sokat segített a Dunakanyar idegenforgalmán, hogy tavaly a Mahart elindította a körjáratot, mellyel fellendült a belföldi turizmus és nagyon kedvezményes konstrukcióval biztosította az érdeklődőknek a kirándulás lehetőségét. Egyúttal bejelentette, hogy a tervek szerint lesznek olyan járatok, melyek már Lábatlant is érinteni fogják.

„A Mahart Passnave nem csak a budapesti hajózást mentette meg. A jövő héten már átkelőhajót is terveznek a Lánchíd helyén, hogy pótolják a kieső híd forgalmának a biztosítását.” – vélekedett, majd méltatta a vállalatot, az egészségügyi dolgozók és a szociális munkaterületen tevékenykedők részére nyújtott kedvezményes járatok miatt.

“Azt gondolom, hogy ha az ilyen dolgokra koncentrálunk, akkor nem a hiperpasszivítás a jövő, hanem a cselekvő Magyarország” – fogalmazott dr. Völner Pál.

Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezető igazgatója televíziós interjújában hangsúlyozta: abban bíznak, hogy a Dunakanyar legalább olyan népszerű turisztikai célponttá válik, mint a Balaton.

A sajtótájékoztatót követően útnak indultak a hajók. A part menti településeken sokan követték nyomon a menetet, Verőcén – ahol kikötött a Budapest hajó – közös dudaszóval búcsúztak el egymástól a résztvevők, a partról pedig sokan integettek a hajósoknak.

(Forrás: Hídlap/MTI)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!