Augusztus végéig kulturális élményeket szerezhetünk a dunakanyari kikötőkben

Június 24-én, Visegrádon, az Event rendezvényhajón tartották meg a Dunakanyar Művészeti Fesztivál sajtótájékoztatóját. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Magyarország Kormánya támogatásokkal segíti a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került előadókat, művészeket.

A rendezvényen elsőként dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára mondott köszöntöt. A politikus örömét fejezte ki, hogy a sikeres járványkezelés eredményeként újra együtt lehetünk és végre lehetőség nyílik kulturális rendezvények megtartására.

„Azt gondolom, hogy Visegrád és talán bátran kijelenthetjük, hogy ez az egész térség Magyarország egyik ékszerdoboza” – jelentette ki, egyúttal kitért arra, hogy olyan programokkal készülnek, melyek izgalmakkal szolgálnak a turistáknak és az itt lakóknak is.

A jövő kapcsán elmondta: a kormány újra megerősíti Magyarországot és minden idők legnagyobb fejlesztése vehette kezdetét arra, hogy a Dunakanyar kiemelt turisztikai térséggé vált. Végezetül kitért arra is, hogy választókerületében, vagyis Szentendre és környékén több fontos projekt is megvalósul.

Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Esztergom térségének országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a különböző programok (Magyar Falu Program, falusi csok, Vidékfejlesztési Program) is jelzi: a kormány nem csak üres szlogeneket emleget, hanem sokat tesz a vidékért. Méltatta a Mahart PassNave Kft.-t is, hiszen a tavaly elindított dunakanyari hajójáratok tovább bővülnek, idén pedig kulturális rendezvényeknek is „otthont” adnak.  

A politikus szerint egy élhető Magyarországon nem csak az infrastrukturális fejlesztések, az utak, közutak, a közintézmények és középületek megújítása fontos, hanem az is, hogy minőségi életet élhessenek az itt élők. Arról is biztosított mindenkit, hogy azon fognak dolgozni, hogy a vidékieknek is ugyanolyan lehetőségeik legyenek, mint a városlakóknak.

Dr. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára szimbolikus jelleggel felemelt egy mentőövet, majd arról beszélt, hogy a kormány hogyan segítette a nehéz helyzetbe került előadókat, művészeket és a kulturális élet további szereplőit.

Említette a második alkalommal megrendezett Ipoly Fesztet, a most induló VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót és a mostani rendezvényt melyek fontos szerepet töltenek be a térségben.

Kifejtette, hogy a jövő évre elfogadott költségvetés 16 milliárd forint többletet tartalmaz a kultúra területén, ugyanis a koronavírus-járvány utáni újraindításnak fontos része a kultúra újraindítása is.

Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezetője többek között arról beszél, hogy bár nem tartozik a profilukba, a társadalmi felelősségvállalás jegyében segítséget nyújtanak és helyszínt biztosítanak a fesztiválhoz.

Reményei szerint beindul a gazdaság és a turizmus, valamint bízik benne, hogy napokon belül megérkeznek a külföldi turisták is. Az összefogás kapcsán méltatta a dunakanyari településeket is és azt mondta: ezeknek a falvak a Duna mentén bárhol – tehát akár a Wachautól Passauig terjedő szakaszon is megállnák a helyüket.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!