Átadták a Szob és Ipolydamásd közötti kerékpárutat

„Egyre több település élvezheti a biciklisbarát Dunakanyar előnyeit, miután észak felé bővül a térség kerékpáros úthálózata” – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn, a Szob és Ipolydamásd közötti bicikliút átadásán.

A kerékpározás egyre inkább újra reneszánszát éli és vitathatatlan, hogy ki kell elégíteni a növekvő igényeket. Ezért is örömteli hír, ha valahol átadnak egy-egy új kerékpárutat, Magyarország Kormánya pedig nagy hangsúlyt fordít a kerékpáros-hálózat fejlesztésére.

Korábban a Hídlap is beszámolt róla, hogy hamarosan szinte festői környezetben, az Ipoly mentén, a folyó alsó szakaszán is két keréken tekerhetünk végig. Ehhez már nincs szükség arra, hogy az országutakon, veszélyes útkanyarokban közlekedjünk, mivel elkészült az Ipolydamásd és Szob közötti kerékpárút.

Szerkesztőségünk csapata egyébként szeptember végén járt Szobon, hogy megtekintse, hol tartanak a kivitelezési munkálatok. Akkor a Préskert utcával szemben, az ártéri folyókanyarnál örökítettük meg, hogy elhelyezték a későbbi kerékpárút szegélyköveit és jó ütemben haladtak az alapozással is.

Rétvári Bence a június 21-i átadón közölte, hogy a csaknem 400 millió forintos útépítéssel nem elszigetelt fejlesztés valósult meg, hiszen hamarosan Ipolydamásdon belül, majd a településtől kifelé folytatódhat a kivitelezés, és a korábban kiépített szakaszok kijavítására is jutott 60 millió forint.

„Hajóról vagy vonatról biciklire átszállva akár családostul is könnyen fölfedezhető az Ipoly vidéke” – tette hozzá. Az államtitkár szerint a környéken élőknek is kedvez, ha minél több település részesülhet a kerékpáros idegenforgalom előnyeiből.

Mivel a Dunakanyar az egyik legnépszerűbb turisztikai régió itthon, így elengedhetetlen, hogy megvalósuljanak ilyen, a jövőbe mutató fejlesztések. A Duna bal partján már eddig is sokan kerékpároztak, de az új útszakasz révén elindulhatunk „felfelé”, a Börzsöny szíve felé is.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a rendezvényen elmondta, hogy az Eurovelo 6 vonalán a Fekete-erdőig lehet majd eljutni biciklivel, ha a kerékpárutat követően a Helembára vezető híd is megépül Ipolydamásd után.

Révész Máriusz hozzátette, hogy a fejlesztési tervek kiterjednek az egész Börzsöny vidékére, a Cserhátra, és hamarosan a forrásokat is előteremtik a megvalósításhoz. Kerékpárutakra, kirándulást támogató létesítményekre, aktív életmódot ösztönző fejlesztésekre a rendszerváltás óta nem jutott akkora összeg, mint most, mivel ezek is kellenek ahhoz, hogy Magyarország az EU legélhetőbb államai közé kerüljön – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Jól mutatja a növekvő igényt az is, hogy a BörzsönyRing nevű kerékpáros verseny is tömegeket vonz. Az útvonal természetesen érinti Szobot és Ipolydamásdot is, de a versenyzőket átvezeti a hegység legszebb részein is.

(Forrás: MTI/Hídlap)

(Borítókép: MTI/Mohai Balázs)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!