Rétvári: a legfontosabb, hogy a V4 országok minél jobban megismerjék egymás kultúráját

A legfontosabb, hogy a visegrádi (V4) országok minél jobban megismerjék egymás kultúráját - mondta Rétvári Bence a csütörtökön kezdődött magyar V4-es elnökség kulturális nyitó ünnepsége alkalmából Nagymaroson tartott doorstep sajtótájékoztatón.

Az eseményen elhangzott, hogy a Nagymaroson június 23-án kezdődött, a héten zárult 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó egyben a  magyar elnökség kulturális nyitó ünnepsége volt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón  a V4-ek politikai és gazdasági együttműködése mellett a kulturális együttműködés fontosságára hívta fel figyelmet.

Hozzátette, hogy mind a négy nemzet megtapasztalhatta a történelem során, hogy a térségbe lépő birodalmak – bármerről is érkeztek, nyugatról, keletről vagy délről – a kultúrát a saját maguk céljaira használták és a saját kultúrájukat akarták ezekbe az országokba exportálni.

„A V4-ek kulturális együttműködése viszont teljesen más alapokon áll, egymás tisztelete mellett a legfontosabb, hogy egymás kultúráját minél jobban megismerjük” – fűzte hozzá az államtitkár.

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy nagyon fontos Magyarország számára, hogy két év után ismét átveheti a Visegrádi Négyek elnökségét, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről nagyon komoly és összetett programot állítottak össze, ami a politikától, a honvédelmen, a gazdaságon keresztül a kultúráig terjed.

„Azért is jelentős ez, mert a kultúra fejezi ki azt a közép-európai összetartozást, amellyel jobban megérthetjük egymást” – tette hozzá.

Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója sok sikert kívánok a magyar elnökséghez. Mint fogalmazott: “megtisztelő, hogy a Lengyel Nagykövetség és a Lengyel Intézet nevében átadhatom Magyarországnak a VéNégyes elnökséget a kulturális gála keretein belül”.

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Európában Magyarország színházai, koncertterei, fesztiváljai nyithattak először, mert példamutató fegyelemmel tudtuk megvívni a harcot a járvány ellen.

„Kulturális programok tucatjaival fogjuk a VéNégyekkel együtt megmutatni Európának, hogy hogyan kell az életet újra beindítani” – emelte ki.

Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazgatója arról beszélt, hogy három hét alatt sikerült megszervezniük a nemzetközi kulturális fesztivált és ezzel elsőként nyitották meg a nemzetközi fesztiválpiacot a visegrádi régióban.

(Forrás: MTI)

(Borítókép: MTI/Mohai Balázs)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!