Szennyeződés került a Bajóti-patakba

Újabb „gyöngyszem” – olvasható az Egy kis Nyerges Facebook oldalon azzal kapcsolatban, hogy újra szennyeződés került a Bajóti-patakba. A vízfolyásról tavaly jórészt a villámárvizek kapcsán cikkeztek, most pedig egy másik eset miatt hárulhat rá nagyobb figyelem.

Szinte minden településen előfordul, hogy a községeken, városokon áthaladó patakokba egyesek rendbe beleöntenek idegen anyagokat: így köt ki például a vízben a levágott fű, a háztartási hulladék vagy az olaj. A Dorogi-medencét keresztülszelő Kenyérmezői-patak ilyen szempontból számtalan rossz példával szolgálhat. A mellette élők a fejnélküli kakastetemen, kidobott tévén kívül láttak már elég érdekességet és azon sem lepődnek meg, ha minden másod- vagy harmadnap bűzös, fekete vagy szürke a víz.

Ismerve ezt a jelenséget, az Egy kis Nyerges oldalon most azt kérik, hogy ne dobjon senki fűnyesedéket, vagy más hulladékot a Bajóti-patakba, illetve ne eresszen bele vegyszert vagy háztartási szennyvizet.

Azt is megjegyzik, hogy a mostani szennyeződés – mely hatására szürkés színűvé vált a víz – nem feltétlenül a patak partjáról kerül a vízbe. A parton ugyanis telepített dréncsövek is átvezethetik az anyagot, így akár szivárgás esetén a csatornarendszerből is származhat a szennyezősé. A feltárás folyamatban van.

(Forrás és kép: Egy kis Nyerges)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!