Nem zárják le a Szalka-Letkés határátkelőt

Nemrégiben a szlovák rendőrség bejelentette, hogy a pandémia elleni intézkedések keretében több határátkelő helyet is lezárnak. Mivel térségünkben is sokan ingáznak, így jogosan merült fel a kérdés: mi lesz a Szalka-Letkés határátkelőhellyel? Cagala Szilvia szalkai polgármester kiderítette: nem tervezik az utóbbi átkelő lezárását.

Nem minden országban kezelték olyan jól a járványhelyzetet, mint itthon. Amíg nálunk az oltási program sikerességének köszönhetően újraindult az élet, addig a közelmúltban több államban is szigorításokat rendeltek el.

Szlovákiában a napokban bejelentették, hogy ismét ellenőrzéseket fognak végezni a rendőrök a határon, sőt ismertették, hogy több átkelőhelyet is lezárnak (volt olyan, ahova néhány kupac murvát hordtak, hogy így „akadályozzák” meg az áthaladást.)

Térségünk helyzete különleges: a Szobi járásban élők rendszerint Szlovákián keresztül, az 564-es úton közlekedve érkeznek meg Párkányba, hogy onnan a Mária Valéria hídon keresztül tovább utazzanak Esztergomba. Az elmúlt hónapokban volt példa arra, hogy mind a letkési, mind az esztergomi átkelőhelyet lezárták, így több ezer család került nehéz helyzetbe. A munkába járáshoz maradt a komp, rosszabb esetben Budapest felé kellett kerülniük.

Érthető, hogy most is sokakat foglalkoztat az, hogy mi lesz a Szalka-Letkés határátkelőhellyel. Cagala Szilvia, Szalka község polgármestere a település közösségi oldalán közölte: egyenesen a Szlovák Belügyminisztériumhoz fordult hiteles információkért.

„Azt a választ kaptam, hogy Szalka-Letkés határátkelőhely nem lesz lezárva. A holnaptól érvényben lévő rendelet szerint lehet közlekedni.” – mondta Cagala Szilvia.

A portfolio.hu azt írja, hogy a szlovák kormány rendelkezése értelmében az átutazó személyek kivételével minden 12 évesnél idősebb határátlépőnek regisztrálnia kell ITT. Ha sikerrel jártunk, akkor e-mailben kapunk visszaigazolást.

Akik nem kapták meg legalább az első, koronavírus elleni oltást és nem tartoznak a közegészségügyi hivatal oldalán részletezett kivételek egyik csoportjába sem, érkezésüket követően 14 napos házi karanténba kell vonulniuk. A karantén időtartama lerövidíthető, amennyiben az adott személy a karantén legkorábban ötödik napján PCR tesztet végeztet, és annak eredménye negatív lesz.

(Forrás: Szalka község Facebook oldala/portfolio.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!