Átadták a Lasram 900 millió forintos beruházását

Július 16-án, pénteken délelőtt Varga Mihály pénzügyminiszter is ellátogatott az esztergomi Lasram Engineering Kft üzemébe, ahol átadták a sebészeti lézerberendezéseket gyártó cég 900 millió forintos beruházását.

Az ünnepség elején a pénzügyminiszteren kívül köszöntötték Kreisz István ügyvezető-tulajdonost, dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Hernádi Ádám polgármestert is. Ezt követően a város első embere mondott köszöntőt, melyben kiemelte: a kormány célkitűzése a hazai egészségipar megerősítése.

A rendezvényen említették, hogy a magyar állam az Egészségipari Támogatási Program keretén belül kísérleti fejlesztési tevékenységek támogatásához, illetve kapacitásbővítéséhez járult hozzá. A nyertesek között szerepel a Lasram is, mely vérzésmentes műtétek elvégzéséhez használható berendezések fejlesztéshez kapott mintegy 706 millió forintnyi összeget.

Hernádi Ádám megjegyezte: a saját vakcinagyár, az egészségügyi alapanyaggyártó üzemek és az esztergomi beruházás is azt a célt szolgálja, hogy minél erősebb legyen a hazai egészségügyi ipar.

Kreisz István elmondta, hogy orvosi-sebészeti lézerek gyártása és fejlesztése nagyon sok innovációt igényel, éppen ezért fontosnak tartják a technológia folyamatos modernizálását. Véleménye szerint az elkészült projekt révén gyorsabban élhetük el azokat a célokat, melyekkel még versenyképesebbek lehetnek a piacon.

A cégtulajdonos a lézeres műtétek előnyeiről is beszélt. Ismertette, hogy az operáció közben nincs kontaktus, emiatt nincs fertőzésveszély, szike helyett ugyanis a lézersugár vágja át a szöveteket. Ez a humánusabb beavatkozási módszer ráadásul gyorsabb gyógyulást és felépülést is jelenthet. A járványhelyzetben pedig kiemelten fontos, hogy a lézerrel végzett operációk során nincs, vagy kisebb a vérzés esélye, emiatt nem kell vért biztosítani a műtéthez.

Úgy véli, hogy a pandémia után visszamaradt betegségek gyógyításában is segítséget jelenthet ez a technológia. Az ETP-s projekt keretében különleges körülmények között alkalmazható CO2 és dióda sebészeti lézer berendezések fejlesztése valósult meg, a kutatás-fejlesztés pedig jövő év elején zárul. Kreisz István végezetül megköszönte a Pénzügyminisztérium támogatását és a lehetőséget.

Varga Mihály szerint megtiszteltetésnek tekintette, hogy jelen lehet a vállalat működésének újabb fontos mérföldkövénél. Méltatta a vállalkozást, mely a járvány okozta válságra reagálva úgy döntött, hogy további új termékek fejlesztésébe fog.

Említette, hogy a programnak vannak kézzelfogható eredményei: az elmúlt hónapokban 28 olyan beruházást hozhattak létre, amelyek ehhez hasonlóan az egészségiparban teremtenek új kapacitásokat. Úgy számolnak, hogy összesen majd 82 fejlesztés valósul meg, közel 90 milliárd forint értékben és ehhez a kormány 66 milliárd forintnyi támogatást nyújt a vállalkozásoknak. Ezen kívül a fejlesztésekkel több mint 5 ezer munkahely stabilitása érhető el.

„A kezdeményezés célja az volt, hogy Magyarország az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra. Nem fordulhat elő, hogy a magyar emberek egészsége, ellátása nemzetközi piacoktól, globális nagyvállalatok üzleti érdekeitől függjenek. A program másik célja a magyar gazdaság versenyképességének növelése.” – mondta a miniszter.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a jövő teljesítménye attól függ, hogy mennyire képes és kész az ország az innovációra, az új megoldások alkalmazására és a gyors fejlődésre.

„A magyar gazdaságnak szüksége van ilyen típusú új kezdeményezésekre és fejlesztésekre.” – zárta gondolatát.

A beszédek után átvágták a szalagot, majd Kreisz István körbevezette az üzemben a vendégeket.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!