Árad a Duna

A következő napokban néhány méteres vízszintemelkedésre kell számítani a Dunán, mivel jelentős mennyiségű csapadék hullott a folyó ausztriai és németországi vízgyűjtő területén. A legfrissebb kalkulációk szerint elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinten tetőzhet a folyó Esztergomnál.

Napok óta a nyugat-európai áradásokról beszél a világ: Németországban, Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban régóta nem látott pusztítást okozott a víz. Voltak olyan települések, ahol játszi könnyedséggel sodorta magával a házakat és a kocsikat az ár és már több mint száznyolcvan áldozata van eddig a rendkívüli időjárásnak.

Hochwassernachrichtendienst Bayern (Bajorországi árvízi hírszerző szolgálat) már napokkal ezelőtt jelezte, hogy az Alpokban, illetve a hegység peremén hullott jelentős mennyiségű csapadék hullott, melynek eredményeként áradásra kell számítani az Inn, Isar, Salzach folyók és természetesen a befogadó, a Duna mentén is.

Az Országos Vízjelző Szolgálat legfrissebb kalkulációi szerint Esztergomnál július 21-én, szerdán este várható a tetőzés 512 centiméteres vízállással. A vízszintemelkedés július 18-án 10 órakor indult meg: 236 centiméterről azóta, hétfőn reggel 7 órakor pedig már 349 centimétert mutatott a mérce.

Van egy rossz hírünk azoknak, akik szeretnek kerékpározni. Nos, a belvárostól a Szamárhegyig húzódó nyomvonalon nagy valószínűséggel ma tudunk utoljára végigmenni, ugyanis 400 centiméter feletti vízállásnál egyes, alacsonyabban fekvő (jellemzően a szamárhegyi végén található) szakaszait el fogja önteni a folyó.

(Forrás: hnd.bayern.de/hydroinfo.hu/vizugy.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!