Szijjártó Péter: gazdasági és turisztikai fellendülést eredményezhet az új ipolydamásdi híd

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban nyergesújfalui és esztergomi beruházások helyszínét látogatta meg, majd a helyi sajtó, köztük a Hídlap kérdéseire válaszolt a Régió TV Esztergom stúdiójában. A politikus ismertette: gazdasági és turisztikai szempontból is számtalan előnyökkel jár majd az Ipolydamásdnál épülő új Ipoly-híd.

A miniszter a 24 Órának többek között a szlovák-magyar határkérdésről, illetve a Duna két oldalán található partnerek együttműködéséről beszélt, míg a Dorogi-medence a sikeres járványkezelésről és az esetleges térségbeli fejlesztésekről kérdezte Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét.

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy ünnepélyes keretek között elhelyezték az Ipolydamásdot a felvidéki Helembával összekötő új híd alapkövét. A beruházás azért is történelmi jelentőségű, hiszen több mint két évtized után nyílik újra közúti kapcsolat két, határmenti település között. Érdekesség, hogy az előző hidat még 2000-ben a jeges ár vitte el.

Szijjártó Pétertől éppen ezért azt kérdeztük, hogy vajon az ipolydamásdi beruházás a felvidéki, illetve az anyaországi magyarok kapcsolatának erősítésén túl elősegítheti-e a térség gazdasági és turisztikai fellendülését is?

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: azáltal, hogy nemrégiben elkészült és átadták a Szobot Ipolydamásddal összekötő kerékpárutat, ami a kerékpáros turizmus szempontjából egyértelmű siker. Ismertette, hogy most már Budapestről egészen Ipolydamásdig is eljuthatunk, ha pedig 2023-ban átadják a hidat, akkor tovább folytathatjuk utunkat Garamkövesd felé.

Szijjártó Péter szerint az is fontos, hogy a Dunakanyar ipolydamásdi-szobi szakaszán is működnek nagyobb vállalatok. Egyúttal kitért az ipolytölgyesi Mono-Ipolyfabric Kft.-re, ahol összesen 6,1 milliárd forint értékben hajtanak végre egy beruházást, melyhez Magyarország Kormánya 1,9 milliárd forintnyi támogatást biztosít. A miniszter hozzátette: mivel nem csak Felvidékről, hanem Esztergom térségéből is származó alkalmazottai is vannak az ipolytölgyesi üzemnek, így minden egyes új közúti összeköttetés az ingázó munkavállalók javát is szolgálja.

Harmadrészt pedig arról a nonszensz állapotról beszélt, ami a híd hiánya miatt áll fenn Ipolydamásd és a felvidéki Helemba között. A folyó két oldalán élők ugyanis a víz felett beszélgetnek egymással, vagy kis csónakon kelnek át egyik partról a másikra. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a lakosságnak a szabályos találkozások érdekében oda-vissza összesen mintegy ötven kilométert kell utaznia azért, hogy ellátogathassanak egyik településről a másikra.

Szijjártó Péter a beruházás kapcsán összegzésként elmondta: „Fel tudunk számolni egy nonszensz állapotot, turisztikailag előrébb tudunk lépni és a gazdaság számára is tudunk adni egy nagy támogatást. Ezért 2023-ig nem csak Ipolydamásdnál, hanem két másik helyszínen is megépítünk hidakat.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!