Felújították Szőnyi István zebegényi síremlékét

A Nemzeti Örökség Intézete felújította Szőnyi István festőművész Zebegényben található, 2010 óta a nemzeti sírkert részeként védett síremlékét. A rekonstrukció Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg.

A július 22-i átadó ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a mai alkalom azért fontos, mert csak annak a nemzetnek lehet jövője, amely történelme nagyjainak emlékét megőrzi, és csak abban az országban lesznek újra nagy művészek, ahol láthatóan ki tud bontakozni a tehetség, és a művészek mind életükben, mind haláluk után elismerést és tiszteletet kapnak.

Hozzátette: minden nemzetnek, amelyik szeretné, hogy jövője legyen, az a küldetése, hogy elődeit kövesse, nem úgy, hogy a lábuk nyomába lép, hanem úgy, hogy halad az általuk kijelölt úton. Szőnyi István sokaknak példakép, az emlékére ezrek mennek Zebegénybe, azért, hogy őt kövessék. Egy művész hatása messze túlnyúlik azokon a műveken, amelyeket alkotott, így Szőnyi István is hagyományt teremtett Zebegényben. „Bár ő már csak a síremlékében van velünk, de amit létrehozott, ma is sokat ad. Ezért tartoztunk neki azzal, hogy megújult a síremléke” – tette hozzá.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte, a Nemzeti Örökség Intézete fontos küldetésének tekinti a Nemzeti Sírkert mintegy 6000 sírjának gondozását, folyamatos felújítását. Ennek az éves munkának egy jelentős állomása Szőnyi István Zebegényben található sírjának átadása. A NÖRI 2021-ben közel harminc síremléket újít meg országosan, összesen mintegy 75 millió forintból, Magyarország Kormánya támogatásával. Itt, Zebegényben Szőnyi István síremléke része a Nemzeti Sírkertnek, Pest megyében pedig összesen 123 védett sír található.

Szőnyi István festő, grafikus, Ferenczy Károly és Réti István tanítványa, és Szász Endre mestere volt. 1923-ban költözött Zebegénybe, amivel új korszak kezdődött festészetében, képein ugyanis ekkortól a Dunakanyar tájai és lakói elevenedtek meg. Zebegényben hunyt el 1960. augusztus 30-án.

(Forrás: Nemzeti Örökség Intézet)

(Borítókép: Rétvári Bence közösségi oldala)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!