Nem észlelték a Dunán a Garamon tömeges halpusztulást okozó szennyezés nyomait

Néhány nappal ezelőtt egy szlovák biogáz állomásból fermentációs hulladék került egy patakba, majd onnan a Garamba, ahol tömeges halpusztulást figyeltek meg. Jó hír, hogy a Dunán nem észlelték a szennyezést.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) július 30-án közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, melyet változtatás nélkül közlünk:

„A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontja által a 2021.07.28-án a Duna szobi szakaszán (Ipoly torkolata alatt) bal és jobb parton, illetve a sodorvonalban vett vízminták vizsgálati eredményei a Dunán a szokásostól eltérő adatokat nem mutattak, a vízminőség kielégítő, a jelenlegi hidrológiai körülményeknek (levonuló árhullám) megfelelő.

A működési területével érintett vízügyi igazgatóságok fokozott vízminőség-figyelőszolgálatai a Garam torkolatában, illetve a Duna folyam alsóbb szakaszán szennyezésre utaló nyomokat nem észleltek. Számításaink szerint a vízáramlási sebességeket és a vízhozamokat tekintve a Garamon a torkolat felett mintegy 130 km-re történt eseménnyel érintett víztömeg jelentősen felhígulva érkezhetett a Dunához, melynek a Dunán jelenleg mérhető vízhozamok az esetleges szennyezés több százszoros hígítását biztosítják.

A Duna vizének fürdésre való alkalmasságának megítélése a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának hatásköre.”

(Forrás és kép: ÉDUVIZIG)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!