100 éves jubileumát ünnepelte a csolnoki sportegyesület

Gálamérkőzéssel, beszédekkel és névtábla leleplezésével ünnepelték július 31-én a Csolnoki Szabadidő Sportegyesület 100 éves jubileumát. A sporttelep Vigh Gábor nevét vette fel, aki a helyi köz- és sportéletben is kiemelkedő szerepet töltött be.

Az ünnepségen köszöntötték Kolonics Péterné polgármestert, dr. Völner Pál országgyűlési képviselőt, Steindl Balázst, a megyei közgyűlés alelnökét és Khéner Lászlót, a Magyar Labdarúgó Szövetség Komárom-Esztergom megyei igazgatóját.

Elsőként Gyenes Gábor, az egyesület titkára járult a mikrofon felé: felidézte, hogy az egyesület 1920-ban alakult és akkoriban a környékbeli bányászok alkották a csapatot. Jelenleg felnőtt és utánpótlás csapataik is vannak: úgy véli Vigh Gábornak nagy szerepe van abban, hogy családias, szerethető környezet övezi a klubot.

Kolonics Péterné említette, hogy a focipálya a bányaiszapolás helyén jött létre. Az 1930-as években az augusztai templom környékén volt az öltöző, a mostani klubház 1965-ben készült el. Akkoriban a csapat a megyei elsőosztályban játszott hosszú éveken át, majd a bányák megszűnésével csökken az anyagi támogatás, sőt 1987-ben meg is szűnt az egyesület.

A rendszerváltás után újjászervezték a klubot, az új szervezet a Csolnoki Szabadidő Sportegyesület nevet vette fel, melynek működése azóta is zavartalan, sőt a település legtöbb embert megmozgató egyesületévé vált.

A polgármester beszélt az elmúlt évek fejlesztéseiről – köztük a tetőre felszerelt napkollektorokról is – és örömét fejezte ki, hogy Vigh Gábor nevét vette fel a sporttelep.

Dr. Völner Pál többek között arról beszélt, hogy számtalan olyan szerveződés van dalárdáktól kezdve tánccsoportokon keresztül az önkéntes tűzoltókon át a polgárőrségig, amelyek közösségi munkával tesznek laktatóvá, élhetőbbé egy-egy települést. Tiszteletét fejezte ki azok számára, akik megalakították a helyi klubot és méltatta azokat, akik az elmúlt évtizedekben tevékenykedtek az egyesületnél.

Kitért arra is, hogy 2010 után a kormányzat a TAO-támogatások révén jelentős segítséget nyújt a sportszervezeteknek arra, hogy könnyebben kapjanak forrást működési költségek fedezésére és utánpótlás nevelésre.

Steindl Balázs Popovics Györgynek, a megyei közgyűlés elnökének a nevében is köszöntötte a jelenlévőket, majd a jubileum alkalmából egy kupát nyújtott át Vígh Attila elnöknek.

Khéner László azt mondta: a TAO-támogatás rengeteg segítséget jelent az amatőr futballnak és köszöni, hogy a helyi önkormányzat is minden segítséget megad a klubnak. Nagy sikernek nevezte, hogy a Csolnok másodosztályú klubként bejutott a Magyar Kupa főtáblájára és azt kérte: senki se hagyja ki az augusztus 8-i NB III-as Sopron elleni találkozót.

Bérczes József korábbi polgármester felidézte, hogy a rendszerváltás után Vigh Gábor – aki az első ciklusban önkormányzati képviselő is volt – megkereste őt, hogy alakítsák újra az egyesületet. Megbeszélték a lépéseket, majd meghirdették, hogy mit terveztek, ennek hatására pedig megtelt érdeklődőkkel a művelődési ház. Kiemelte azokat, akik a „motorját” jelentik a klub működésének, de méltatta azokat is, akik a háttérből segítik a munkát.

A beszédek után Vigh Ádám, Vighné Putz Lívia, Kolonics Péterné és Gyenes Gábor leleplezte a névtáblát.

majd 17 órától a Csolnoki Öregfiúk a Budapest Honvéd Öregfiúkkal mérkőztek meg. A vendég alakulatot a kispadról segítette Détári Lajos, akivel többen is közös fotót készítettek.

A piros-feketéknél pályára lépett többek között Plókai Attila, Dubecz János vagy éppen Orosz Ferenc is.

A jó hangulatú találkozót 1:6-ra nyerte meg a Budapest Honvéd öregfiúk alakulata.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!