Roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak nevezték ki Sztojka Attilát

Orbán Viktor miniszterelnök roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak nevezte ki Sztojka Attilát – írja a mandiner.hu. Feladata lényegében az lesz, hogy koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenységet.

Az augusztus 4-i, szerda esti Magyar Közlönyben szerepelt, hogy a magyar kormány romaügyi kormánybiztosi pozícióját Sztojka Attila fogja ellátni. A mandiner azt írja: a Belügyminisztérium intézményeként bő másfél éve megalakult Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatójaként Sztojka Attila eddig is foglalkozott a témával, és egy augusztus 2-i Facebook-bejegyzés alapján még mindig az igazgatóság vezetője.

Az esztergomi származású kormánybiztosnak többek között az lesz a feladata, hogy ellássa a kormány és a roma nemzetiségi civil szervezetek kapcsolatának továbbfejlesztése érdekében szükséges feladatokat. Továbbá javaslatot kell tennie a roma nemzetiségi civil szervezetek és a roma közösségeket támogató civil szervezetek támogatási rendszerének megújítására, kapcsolatot kell tartania és egyeztetnie kell az országos és a területi roma nemzetiségi önkormányzatokkal is.

Sztojka Attilának emellett javaslatot kell tennie a romák esélyteremtésével kapcsolatos programokra és az azokhoz szükséges források bevonására, a 2021–2027 közötti európai uniós források esélyteremtést szolgáló hazai felhasználására, valamint véleményeznie kell az ezzel kapcsolatos más javaslatokat is.

Kormánybiztosként kezdeményeznie, összefognia és koordinálnia kell az országos, regionális és megyei szintű, romákat érintő együttműködéseket, együttműködési fórumokat, de az is a feladata, hogy együttműködjön a diagnózisalapú felzárkózási roma stratégia előkészítése és végrehajtása érdekében a diagnózisalapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossal.

A mandiner azt is megírta, hogy a kormánybiztos közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik, legalábbis tevékenységét ő irányítja. Sztojka a pozíciót ingyen vállalja a rendelet szerint, ugyanis „e határozat szerinti feladatköre ellátásáért díjazásban és juttatásban nem részesül.” A munkáját segíti egy ötfős titkárság a Belügyminisztériumban.

Dr. Völner Pál, Esztergom térségének országgyűlési képviselője a kinevezés kapcsán a következőket írta a közösségi oldalán: “Sztojka Attila lett a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. Szívből gratulálok az Esztergom-kertvárosi szakpolitikusnak a kinevezéshez! Biztos vagyok benne, hogy a tudása, tapasztalata és elhivatottsága az egész roma közösség, így a teljes magyar társadalom javát szolgálja majd ebben a pozíciójában is!”

(Forrás: mandiner.hu)

(Borítókép: Sztojka Attila, 2019. december 19-én, az esztergom-kertvárosi roma holokauszt emlékmű átadóján)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!