Jónás könyvével ünnepelték a Babits Mihály Emlékház hatvanadik évfordulóját

1961. augusztus 6-án avatták fel az ország első Babits Mihály Emlékházát Esztergomban: idén augusztus 6-án a költő egykori nyaralójánál felidézték a hatvan évvel ezelőtti eseményeket, ráadásként pedig Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész is fellépett.

A bejárat előtt összegyűlt érdeklődőket Aguera Zoltán, a lokálpatrióta fiatalokból álló AlterEgom Egyesület tagja köszöntötte, majd Kocsis Anita, a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeumának intézményvezetője is üdvözölte a jelenlévőket.

Említette, hogy a múzeum korábbi igazgatói elévülhetetlen érdemeket szereztek abban, hogy Babits által 1924-ben megvásárolt nyaralót előbb műemlékileg védetté nyilvánították, de nagy szerepet játszottak abban is, hogy kiállítás jöhetett létre az előhegyi házban. Mint mondta, az elmúlt hat évtized során az állagmegóvás, modernizálás mellett fontos feladatként jelent meg, hogy a megfelelő szakemberek alkalmazásával tovább éltessék a Babits-kultuszt.

Másodikként prof. dr. Sipos Lajos, egyetemi tanár, irodalomtörténész, a Babits Kutatócsoport vezetője tartott érdekfeszítő előadást. Ismertette, hogy a Jónás könyve című költemény világirodalmi mércével is példája a műnemi határátlépés lehetőségének.

„Regényei jelzik, miként módosulhat egy-egy műfaj a nyelv kínálta lehetőség határáig. Műfordításai példáját adják, miként kebelezhet be egy nemzeti irodalom más nemzetek irodalmát” – tette hozzá a professzor.

G. Tóth Franciska Babits Mihály-díjas irodalmi muzeológus ezt követően a ház múltjáról, valamint 2008-as felújításáról és a benne működő kiállításról beszélt. Először is köszöntötte Olajos János és Einczinger Ferenc jelenlévő leszármazottjait, majd azt mondta, hogy a 2021-es esztendő két szempontból is fontos, hiszen nyolcvan éve hunyt el Babits Mihály és hatvan évvel ezelőtt vált emlékházzá az egykori nyaraló.

„Dr. Etter Jenő polgármester már 1941 őszén szorgalmazta az utca Babits Mihály útnak való átnevezését. Elvétve megszólaltak a helyi újságírók is, újra jelezve, hogy Babits nem csak itt élt, hanem halhatatlan emléket állított a városnak” – mondta G. Tóth Franciska.

Az 1960-as esztendő mérföldkőnek számított a szinte lakhatatlanná vált épület történetében, ugyanis a házat az Országos Műemléki Felügyelőség védetté nyilvánította. Végül rátért a közelmúltra és jelenre is, ugyanis 2008-ban az esztergomi önkormányzat támogatásával megújult a nyaraló: az irodalmi muzeológus azt mondta, a mostani berendezés és állandó tárlat az enteriőr kiállítás műfajába tartozik.

A beszédek után Csuja Imre lépett a közönség elé: a színművész az elmúlt esztendőkben is járt már itt. 2019-ben az irodalmi majális alkalmával nagy sikert aratott, akkor és most is a Jónás könyve című költemény egy részletét adta elő. Az ünnepségen Szegő Csaba és fia, Domonkos klarinéton és szaxofonon, valamint gitáron játszott alkalomhoz illő dalokat.

Az eseményen részt vett többek között Romanek Etelka, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke és prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész és Bánhidy Vajk, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) igazgatója is.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!