A vaskapui Mária-szobor rendbetételére gyűjtenek az esztergomi turisták

Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztályának Egyesülete gyűjtést szervez az 1921-ben a vaskapui turistaház mellett emelt Magyarok Nagyasszonya szobor környezetének rendbe tételére és szoborállítás jubileumára egy díszkapu felállítására.

Kassai Kálmán elnök tájékoztatása szerint a tervezett díszkaput a Felvidéken készítenék el, arra az elszakított országrészek jelképeit illetve neveit faragnák fel. A szobor előtti tér feljáratára állított alkotással generációnk is hozzátenne száz éve élt elődeink munkájához.

A 2007-ben újjáalakult egyesület a szoborállító civil szervezet szellemi örökösének tekinti magát, így gondozásba vette az elfeledett, elhanyagolt állapotban lévő alkotást  és környékét. A megfeketedett szobrot lemosták,felületvédelemmel látták el és köré Árpádházi Szt. Erzsébet rózsakört telepítettek. Minden év október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén megemlékezést tart a szobornál.

Aki szeretné megtekinteni a tervezett díszkapu rajzát, támogatná az alkotás felállítását és figyelemmel kísérné a közadakozásból összegyűlt összeg nagyságát, kérjük látogasson el a https://esztergomi-turistak.hu/ internetes oldalra.

(Forrás: Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztályának Egyesülete)

(Borítókép: szoborlap.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!