Szentmisét celebrált, majd megáldotta a virágkocsikat Erdő Péter

Erdő Péter bíboros augusztus 15-én, vasárnap előbb ünnepi szentmisét celebrált az Esztergomi Bazilikában, majd a várhegyen megáldotta a Debreceni Virágkarneválra készült két kocsit. A rendezvényen beszédet mondott prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter is.

A Mária mennybevétele ünnepén megtartott szentmisén részt vett többek között dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, Erős Gábor alpolgármester, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és prof dr. Kásler Miklós is.

Az evangélium után szentbeszédet mondott Erdő Péter, amelyben kitért a mai napra, amikor is Nagyboldogasszony napját ünnepeljük.

„A mai ünnep a mi életünkről szól. Merjük remélni azt, ami elképzelhetetlen! Merjük fölfedezni Isten végtelen és személyes szeretetét! Krisztusban megalázta magát, eljött közénk, valóságos emberként élt a földön. Magára vette az emberi természet minden gyöngeségét. Kísértést szenvedett, de bűnt nem követett el. Egész földi élete az Atya szeretetéről, az iránta való engedelmességről szólt. Valóban meghalt. Még ebben is osztozni akart az emberi sorsban. De valóban feltámadt, és megmutatta, hogy mi, emberek sem csak a világegyetem véletlenszerű folyamatainak játéka vagyunk. Hogy nem vagyunk csak pillanatnyi felvillanások a mindenségben, mert mindannyiunknak személy szerint örök szeretetre és boldogságra szóló hivatást adott az Isten.” – hangsúlyozta a bíboros.

A szentmise végén megáldotta azt az időkapszulát, amelyet a felújítás alatt álló bazilika csúcskeresztjében fognak elhelyezni.

A program ezután a bazilika mellett folytatódott, ahol Horányi László Jászai Mari-díjas színművész, az Esztergomi Várszínház igazgatója mondott köszöntőt.

Erdő Péter rávilágított: a „Szent Korona” elnevezésű kocsi felidézi hazánk királyainak emlékét és nemzetünk szeretetére indít bennünket. Ezzel szemben a „Minden forrásom belőled fakad” elnevezésű, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére épült.

Prof. dr. Kásler Miklós államalapítónkról beszélt, majd megjegyezte: István a történelem egyetlen apostoli királya és egyetlen olyan szentje, akit az ortodoxok és a római katolikusok is elismernek és tisztelnek. Beszélt továbbá a Szent László által alapított bátai apátságról is, ahol többek között Nagy Lajos, Hunyadi János és II. Lajos is megfordult.

„A kard és a küldetéstudat létrehozta, de az államot az összes többi erény mellett az a hit tartotta fent, amit István közvetítésével Máriától kaptunk.” – jelentette ki.

Dr. Völner Pál ismertette, hogy néhány éve kialakult hagyomány szerint Esztergomból indul el egy kocsi a Debreceni Virágkarnevál, de idén rendhagyó módon két jármű hagyja el a Duna parti várost.

“Olyan vitákat folytatunk, amelyek alapjaiban kérdőjelezik meg a nemzetet, az egyházat és az istenhitet” – mondta majd, hozzátette: ezért kell erős szimbólumokat, üzeneteket küldenünk, mert csak így állhatunk ellen.

Ezután Horányi László felolvasta Hernádi Ádám és dr. Papp László, esztergomi, illetve debreceni polgármesterek leveleit, végül a jelenlévők elénekelték a Szózatot.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!