Díszes tölgyfakaput avattak a Vaskapu-hegyen álló Szűz Mária szobornál

Augusztus 15-én, vasárnap délután avatták fel a Vaskapu-hegyen álló Magyarok Nagyasszonya Szobornál azt a díszes tölgyfa kaput, melyet a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya közadakozásból állított. A nemzeti színű szalagot dr. Völner Pál vágta át.

Az 1921-ben elhelyezett szobor jubileumi ünnepségén részt vett többek között dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke, Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Erős Gábor esztergomi alpolgármester is.

A jelenlévők előbb a Himnuszt, majd a Boldogasszony anyánk című imát és az Ismerős Arcok nevű zenekar Nélküled című dalát énekelték el. A résztvevőket Kassai Kálmán, az egyesület elnöke köszöntötte, majd felidézte, hogy tavaly június 4-én fogalmazódott meg bennük, hogy elődeik példáját követve a száz éves évforduló jegyében egy olyan alkotást állítanak fel a helyszínen, ami többek között az elszakított országrészen élő magyarságot is szimbolizálja.

A díszkaput maga az alkotó, Schmidt Róbert szőgyéni fafaragó mutatta be, aki elárulta, hogy a szőgyéni erdő egyik százéves tölgyfájából készült el a mű: az egyik oszlop Magyarországot, a másik az elcsatolt területeket szimbolizálja, a két „fél” pedig csak együtt tud létezni. Kitért arra is, hogy a törzsbe egy gránátszilánk ágyazódott bele, ami azt szimbolizálja, hogy nem csak mi magyarok, hanem a fák is megszenvedték az elmúlt száz év eseményeit.

„Mi, külhoni magyarok és anyaországiak, csak úgy tudjuk előre vinni és megőrizni magyarságunkat, ha összefogunk, összetartozunk szívben, lélekben és minden egyéb más cselekedetben.” – mondta.

Dr. Völner Pál elsőként arról beszélt, hogy száz évvel ezelőtt úgy helyezték el a szobrot, hogy óvó tekintetével oltalmába vehesse a felvidéki magyarságot. Kijelentette, hogy a tábla is bizonyítja, a turisták nem másokat hibáztattak azért, mert a Szent István által Szűz Máriának felajánlott ország darabjaira hullott. Ehelyett saját hibáik, mulasztásaik miatt vártak engesztelést a Szűzanyától.

A térség országgyűlési képviselője a jelen kor vitáira is kitért, melyek kétségbe vonják magyarságunkat, keresztény kultúránkat, emellett pedig azt firtatják, hogy ki a férfi, ki a nő. Rámutatott, hogy ideológiákat akarnak ránk kényszeríteni, melyek teljesen ellentétesek azzal az ezer évvel, amit a kereszténység kultúrkörében eltöltöttünk.

„Mindig kell egy olyan magyar kormány Magyarországon, ami emellett kiáll, amely megtesz mindent azért, hogy a magyar nemzet összetartozhasson. Mindegy, hogy a magyarok hol élnek a világban, a lényeg, hogy számíthassanak az anyaországra” – tette hozzá.

Dr. Völner Pál végezetül azt mondta: nem szabad elfelejtenünk, hogy napi szinten, óráról órára, évről évre mindig meg kell küzdenünk egymásért, minden külhoni magyarért, ebben pedig mindig kérnünk kell a Magyarok Nagyasszonyának a segítségét.

Kassai Kálmán az avatás előtt közvetlenül az 1921-ben állított szobor történetét mesélte el, majd azt árulta el, hogy elődeikhez hasonlóan ők is közadakozásból kívánták elkészíttetni a díszkaput. Még nem jött össze a teljes összeg, ezért az összejövetelen is körbejárt az adománydoboz, melybe ki-ki belehelyezte a felajánlását. Az elnök szerint hatalmas köszönet jár dr. Völner Pálnak, hiszen rengeteget segített nekik és ha ő nem áll melléjük, akkor vasárnap nem ünnepelhettek volna közösen együtt.

A beszédek, majd a szalagátvágás után a Vaskapu Menedékház mellett álló rendezvénysátorba invitálták a vendégeket.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!