Átadták a felújított annavölgyi óvodát és az új bölcsődét

Augusztus 27-én a folytonosságot jelképező fa elültetésével, a gyermekek műsorával és a nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel Annavölgyön a Csolnok és Környéke Körzeti Óvoda Aprófalva Tagóvodájának felújított és bölcsődével kibővített épületét.

Az ünnepség elején a jelenlévők elénekelték a Himnuszt, majd köszöntötték dr. Völner Pált országgyűlési képviselőt, Kolonics Péterné csolnoki polgármestert, Rajk János plébánost, dr. Papp Krisztina aljegyzőt, Kovács Bélát, a Cser Simon Általános Iskola igazgatóját, Garami Gabriella óvodavezetőt, Zgyerka Emőkét, az annavölgyi tagintézmény vezetőjét, Monos Józsefné volt iskolaigazgatót, Mali Gyula beruházás kivitelezőt, Bánhidi József annavölgyi polgármestert is.

„Eljött az a nap, amelyet oly régóta vártunk. Ha párhuzamot vonunk aközött, hogy milyen időszakon vagyunk túl mindnyájan – itt az elmúlt másfél évet vesszük alapul –, akkor különösen aktuális, illetve felemelő érzés egy intézmény avatáson találkozni” – mondta Bánhidi József polgármester.

Felidézte, hogy az integrált bölcsőde megszüntetését követően „előre menekültek” és úgy döntöttek, hogy építenek egy saját bölcsődét. Dr. Völner Pállal és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattal egyeztetve számba vették a lehetőségeket és kis biztatással, és Dankó Kristóf okleveles építészmérnök tervei alapján belevágtak a projektbe.

A megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) mintegy 57 millió forintot nyertek el erre a fejlesztésre. Bánhidi József megjegyezte: a kivitelezéskor nyilvánvalóvá vált, hogy az építkezés miatt el kell költöztetni az óvodát. A gyermekek és az óvodapedagógusok, valamint az intézmény többi dolgozója a sportpálya épületében lelt ideiglenes otthonra. Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az annavölgyi álom megvalósításában.

Dr. Völner Pál többek között felsorolta, hogy a kormány 2010 óta milyen eredményeket ért el a családtámogatások terén, a közintézmények felújítását is célzó programok által, majd kijelentette, hogy az időseket sem felejtik el és zajlik a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése is. Véleménye szerint ezek az eredmények nem csak a jól működő önkormányzatnak köszönhető, hiszen annak az együttműködésnek a záloga, melyben az Európai Unió, a magyar emberek, a vállalkozók is helyet kapnak.

„Külön köszönöm polgármester úrnak és a testületnek, hogy a gyermekekre, az ifjúságra gondoltak ennél a beruházásnál, hiszen ők jelentik a jövőt – mondta, majd hozzátette: reméli Annavölgyi visszanyerheti azt a fényét, amit a bányászat korszakában betöltött.

Végezetül arra kért mindenkit, hogy maradjanak és továbbra is éljenek Annavölgyön, hiszen a település  fejlődni fog és a Magyar Falu Program, a TOP és más fejlesztési programok támogatásai révén egyre inkább élhetőbb hellyé válik.

A beszédek után Rajk János plébános áldotta meg a megújult és kibővített épületet, majd felírta az ajtófélfára a három napkeleti bölcs nevének kezdőbetűit és az idei esztendő évszámát. A szalagátvágás előtt Bánhidi József Ludvai Jánosnét szólította mikrofonhoz. A hölgy 1933. április 16-án született Tokodon, de hat hónapos korától Annavölgyön él és 85 esztendővel ezelőtt a most felújított épületben kezdte meg óvodás éveit.

Ludvai Jánosné, dr. Völner Pál, Zgyerka Emőke, egy mostani óvodás kislány és Bánhidi József elültetett egy fát az óvodánál, majd átadták az épület kulcsait. A szalagátvágás után dr. Völner Pál is emléklapban részesült, melyet az annavölgyi óvoda felújításához és bölcsőde építéséhez nyújtott segítségével érdemelt ki.

A ceremónia végeztével a jelenlévők megtekintették a Magyar Falu Programban elnyert mintegy 10 millió forintból korszerűsített óvodát, illetve a hozzá épített TOP-os bölcsődei szárnyat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!