Íme, ennyi ideig kell spórolni egy ingatlanra a Dunakanyarban

Az idei esztendőben is érdekes változásokat figyelhettünk meg az ingatlanpiacon, sokakat még mindig egy kérdés foglalkoztat: mikor érhetjük el a lakásárak csúcsát? Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján mindenre választ kaphatunk.

A 2021-es évben nem várt ütemben indult el a lakáspiaci árak korrekciója. A tavalyi év végén megjelent, előzetes ingatlanpiaci előrejelzések nem voltak ennyire optimisták a covid-válság közepén: a használtingatlan-piacon a kínálati árak -2 és +4% közötti változását prognosztizálták az idei évre vonatkozóan. Most, a járvány visszahúzódásának és egyéb élénkítő gazdasági intézkedések hatására az országos statisztikák közel 4%-os áremelkedést mutatnak a magyarországi ingatlanpiacon.

Meddig drágulnak még az ingatlanárak?

Az első negyedévben mind az oltakozás megkezdése, mind a lakossági támogatások bővítése a vártnál erősebb hatást gyakorolt a hazai kínálati árakra. Az ingatlannet.hu hirdetési portál adatbázisában található hirdetések alapján az országos áremelkedés mértéke a kertes házak esetén január és július között csaknem 7%, míg a lakáspiacon megközelítőleg 2%-ra tehető a drágulás. Azonban a júliusban megjelent statisztikák a négyzetméter árak mérséklődését mutatják, így nem kizárt, hogy az év második felében a kínálati árak korrekciónak indulnak.

Az áremelkedés a Dunakanyar ingatlanpiacát sem kerülte el

Az Esztergomban meghirdetett ingatlanok kínálati ára igaz, csak kis mértékben, de emelkedett az év eleje óta. Bár a drágulás mértéke csupán másfél százalék, a négyzetméter árak így is 400 ezer forint felett vannak. A visegrádi ingatlanpiac kivétel a Dunakanyar településeinek sorában, hiszen az ingatlanárak január és július között 7,5%-kal csökkentek. A januári 345 ezer forintos négyzetméter árról júliusra 320 ezer forintra csökkent átlagosan egy négyzetméter.

A nagymarosi ingatlanok esetében hét hónap alatt csaknem másfélszeresére emelkedett az átlagos négyzetméterár. Míg januárban átlagosan 220 ezer forintba került egy négyzetméter, addig júliusban ez már több, mint 350 ezer forintot jelentett. A váci kínálati árak jóval az országos átlagár felett találhatók, és még az idei évben is 7,8%-kal nőtt az átlagos négyzetméterár. A júliusi statisztikák szerint 545 ezer forint az átlagos négyzetméterár a településen.

A szentendrei ingatlanárak az eltelt hónapok alatt kétszámjegyű drágulást mutatnak, egész pontosan 12%-os áremelkedést meghaladva. A budapesti négyzetméter árakhoz hasonlóan, Szentendrén az átlagos négyzetméterár júliusban csaknem 700 ezer forint volt.

Hány havi átlagfizetést kell félretenni egy ingatlanra?

A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 293 000 forint volt Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal áprilisi gyorstájékoztatójából. Ezt alapul véve számítottuk ki, mégis mennyi időbe telik összespórolni átlagkeresetből egy ingatlanra valót.

Esztergomban a meghirdetett ingatlanok átlagosan 20-30 millió forintba kerülnek, így az átlagkereset egészét félretéve 8,5 évnyi spórolás árán vehetünk ingatlant a településen. Visegrádon valamivel drágább a meghirdetett ingatlanok kínálati ára, így ha itt szeretnénk ingatlanhoz jutni, bizony a zsebünkbe kell nyúlni: akár több, mint 15 évnyi átlagfizetést kell félretenni. Nagymaroson átlagosan 30-40 millió forint között mozognak a kínálati árak, így a nagymarosi ingatlanok közel 10-11 évnyi spórolásba is kerülhetnek, ha a teljes átlagkeresetet félretesszük. Vác és Szentendre ingatlanpiacát közel hasonló árfekvés jellemzi. Mind a váci, mind a szentendrei ingatlanokért borsos árat kell fizetni, így akár 15-20 évnyi átlagfizetést is félre kell tenni egy nagyobb ingatlan esetében.

(Cikkünk az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készült.)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!