Szén- és kőbányászokra emlékeztek Bajóton

A 71. Bányásznap alkalmából szeptember 1-én, szerdán délután tartottak megemlékezést Bajóton, a szén- és kőbányászok emlékművénél. Dr. Völner Pál a hangsúlyozta: akkor számít sokszínűnek a kultúránk, ha nem hagyjuk veszni az értékeket.

Bodnár Sándor, a dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség (BSzSz) bajóti csoportjának elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Völner Pál járult a mikrofon mögé.

A politikus kiemelte: ezek az alkalmak is bizonyítják, hogy a Bányásznap, a bányász hagyományok mai napig élnek a térségünkben. A kő- és szénbányászat múltjára tekintve láthatjuk, hogy komoly oka van annak, hogy sokan kimennek és megkoszorúzzák az emlékműveket.

„Mit jelentett a bányászat ennek a térségnek? Ha megnézzük a történelmet, láthatjuk, hogy a bányászok általában nem a gazdag emberek közül kerültek ki. Azok voltak, akik becsületes munkával így biztosítottak a családjuknak megélhetést. Fegyelmezetten, összetartva, bajtársiasan végezték a munkájukat hiszen, az életüket is kockáztatták volna, ha nem így jártak el.” – mondta.

Az országgyűlési képviselő kitért arra is, hogy a korok változnak és bár a szénbányászat megszűnt, a hagyományok, a zenekarok, kórusok, az emlékművek is őrzik a múltat, sőt még megvan az a munkakultúra, ami éltette ezt az iparágat.

Véleménye szerint Dorog, Tatabánya vagy Oroszlány térsége is a bányász munkamorálnak köszönhetően számít virágzó településnek. Említette, hogy a bányák bezárása után az idegenforgalom is felbukkant, hiszen például Dorogon bányászattörténeti múzeum létesült, de vannak tervek arra is, hogy kerékpárút létesüljön a Homokvasút nyomvonala mentén. Végezetül azt mondta: azért kell összegyűlnünk az ilyen alkalmakkor, hogy tovább vihessük a hagyományokat.

A beszéd után rövid műsort adott a Harmónia Kamarakórus, majd dr. Völner Pál, a bányász szakszervezet delegációja és Tóth Zoltán polgármester koszorúzott. Az ünnepséget követően megvendégelték a jelenlévőket.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!