Felavatták a dági általános iskola megújult tornatermét

Szeptember 3-án, pénteken avatták fel a Sárisáp és Környéke Körzeti Általános Iskola Dági Tagiskolájának megújult tornatermét, melyet a Magyar Falu Programban megítélt mintegy 20,5 millió forintnyi támogatásból korszerűsítettek.

Az ünnepség elején a résztvevők elénekelték a Himnuszt, majd köszöntötték dr. Völner Pál országgyűlési képviselőt, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, Muszela Szabolcsot, az Esztergomi Tankerületi Központ igazgatóját, Steiner Tamás polgármestert, Kollár Máriát, a Sárisáp és Környéke Körzeti Általános Iskola intézményvezetőjét, Kara Gyöngyit, a dági tagintézmény vezetőjét, Ludvai Tibort, a projekt műszaki-szakmai vezetőjét és Bérces Józsefet, a Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület elnökét.

Kara Gyöngyi felidézte, hogy a felújítás március 29-én kezdődött el, a munkaterület műszaki átadás-átvételét július 6-án tartották meg. Az Esztergomi Tankerületi Központ pályázatának eredményeként az elnyert 20,5 millió forintból kicserélték a régi elavult kültéri nyílászárókat, a helyükre korszerű, törhetetlen üveggel ellátott ablakok kerültek. A villamoshálózat korszerűsítésére részben az új, elektromosan üzemeltethető ablakok miatt volt szükség, de a terem új lámpatesteket is kapott. A helyiséget továbbá új sportpadlóval is ellátták.

A tagintézményvezető említette, hogy abból a szempontból is örül a felújításnak, hiszen a tanulók kilencven százaléka sportol, de az iskolai német nemzetiségi tánccsoport is ott tartja az edzéseket. Kiemelte kollégáit – köztük Kiss Kálmán testnevelő tanárt, röplabda edzőt is – hiszen elévülhetetlen érdemeket szereztek abban, hogy az elmúlt években két diák is elnyerte a Magyarország jó tanulója, jó sportolója címet.

A köszöntő után Pallagi Ajsára, az esztergomi Montágh Imre EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola kilencedikes tanulójára figyelt a közönség, akiről azt is megtudhattuk, hogy nem csak szépen énekel, hanem tehetségesen rajzol és fest is. Az autista kislány gyönyörű kazári népviseleti ruhában vett részt az átadóünnepségen és két népdallal lepte meg az ünneplőket. Rövid műsora végén nagy tapsot kapott a résztvevőktől.

A rendezvényen bemutatót tartott az iskola német nemzetiségi tánccsoportja és a tanulók röplabda, illetve labdarúgó képességeikből is számot adtak.

A produkció után Steiner Tamás polgármester mondott beszédet, melyben hangsúlyozta: az iskola az egyik legfontosabb intézménye a településnek, amelyet még az önkormányzati fenntartású időszakban is igyekeztek folyamatosan karban tartani. Korábban megújult a tetőszerkezet, a tantermi nyílászárókat és a fűtést is korszerűsítették, most pedig az épület újabb szegletét varázsolták újjá. Felidézte, hogy a dági sportolók rengeteg szép eredményt értek el, és bízik benne, hogy a hozzáértő pedagógusok révén egészséges, sikeres és sportot szerető felnőttekké válhatnak.

Köszönetet mondott a pályázati lehetőségért és az elvégzett munkáért, továbbá kiemelte: dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselőként kiemelt figyelmet fordít a kistelepülésekre, köztük Dágra is.

Bérces József többek között arról beszélt, hogy az elmúlt években a tankerülettel együttműködve immár az iskolák támogatására, fejlesztési célokra is fókuszálnak. Felidézte, hogy gyermekkorában nagy élmény volt, ha Csolnokról átmehettek Dágra focizni és kívánta, hogy a mostani fiatalság is szép élményekkel gazdagodjon.

Popovics György gratulált az intézményvezetőnek azért, hogy a diákság kilencven százaléka sportol. Véleménye szerint az Esztergomi Tankerületi Központ létrehozásával sokkal több figyelem hárulhat a kistelepülések iskoláira is. Említette, hogy a Magyar Falu Programban, illetve a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) mintegy 100 millió forint támogatás jutott Dágnak, melyből több nagy projekt is megvalósult.

Dr. Völner Pál ismertette, hogy 2010-ben meghirdetett kormányprogram volt a kistelepülések boldogulásának biztosítása, ezt szolgálja a TOP, valamint a néhány éve elindított Magyar Falu Program. Utóbbi azért eredményes, mert egyszerű eljárás keretében gyorsan végig lehet vinni a pályázatokat. Úgy véli, hogy az iskolának sokkal szerteágazóbb a szerepe a tudásátadás, illetve testnevelés mellett, ugyanis a nemzetiségi hagyományok felélesztése, átörökítése mind olyan missziós terület, amely megjelenik a dági intézmény életében is.

A beszédek után a meghívott vendégek átvágták a nemzeti színű szalagot, ezzel hivatalosan is felavatták a termet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!