Időkapszulát helyeztek el, emléktáblát is avattak a csolnoki Bányász Művelődési Háznál

Szeptember 5-én vasárnap, a 71. Bányásznap és a Csolnoki szénbányászat kezdetének 240. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget, melynek keretében időkapszulát helyeztek el, majd márványtáblát is felavattak és végül szakmai konferenciát is tartottak a Bányász Művelődési Házban.

Az összejövetelen köszöntötték Fekete Pétert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárát, dr. Völner Pál országgyűlési képviselőt, Steindl Balázst, a megyei közgyűlés alelnökét, Kolonics Péterné polgármester asszonyt és dr. Kalocsai Zoltánt, a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület elnökét.

A jelenlévők a Csolnoki Fúvószenekar közreműködésével elénekelték a Himnuszt, majd Kolonics Péterné mondott beszédet.

Kiemelte, hogy a kétnapos bányásznapi programjuk összefogás eredményeként jött létre: a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület, a Csolnok Község Önkormányzata, valamint a bányász szakszervezet nyugdíjas alapszervezete is sokat tett azért, hogy méltóképpen emlékezzenek erre a jelentős dátumra és hogy hagyományőrző bányász búcsúval zárják a napot. Elhangzott az is, hogy a rendezvény szervezésébe bekapcsolódott a Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület is szakmai programokkal, továbbá az EMMI 1 millió forint támogatást nyújtott a bányásznapra.

Kolonics Péterné bejelentette: szintén az EMMI 4 millió forintos támogatásával újult meg a Bányász Művelődési Ház homlokzata, míg a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány segítségével a könyvtár.

„A bányászok nem csak egymással alkottak közösséget. Sorsuk, életük, munkájuk szervesen beépül településük egészének az életében, így a bányászhagyományok ápolása egyben Csolnok múltjának megőrzése is” – hangsúlyozta, majd arról beszélt, hogy az időkapszulában augusztusi csolnoki újság, szeptember 5-i napilap, rendezvényplakát, a hagyományőrző egyesület összefoglalója és egy pendrive kap helyet, amin videók, zeneszámok vannak. Majd felolvasta a csolnoki lakosok jövőnek szóló üzeneteit, melyet szintén belerakták a fémhengerbe.

Fekete Péter azt járta körül, hogy a bányászatnak, az iparágra jellemző viselkedésformának és a munkások összetartozásának vajon lehet-e kulturális vonzata. Megköszönte dr. Völner Pálnak, hogy felhívta a figyelmét a csolnoki csodára és elismerően beszélt a gyűjteményről, mely cselekvésre ösztönözte.

Beszélt arról is, hogy támogatni szeretnék azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek családi múltjuk iránt és kutatást végeznek. Reméli, hogy mindannyian megtalálják rokonságukban a családi hősöket, így a bányász unokáknak lenne kire büszkének lenni.

Dr. Völner Pál arról beszélt, hogy Fekete Péternek köszönhetően a kultúra területén belül is külön fejezetet kaphat a bányászat, majd megköszönte azoknak a szervezeteknek, csoportoknak a segítségét, akik részt vesznek az elődeinktől kapott hagyományok továbbadásában.

A politikus szerint a bányásznap legfontosabb üzenete az, hogy a bányászok a családjaikért vállalták az életüket is veszélyeztető áldozatot és hogy példátlan bajtársiasság, összetartás és munkakultúra jellemezte őket. Kitért az egykori bányavidékek helyzetére is, melyek a bányák bezárása után nem mentek tönkre: sokan felismerték a fontosságukat és mernek és építeni arra a szaktudásra, mely azokon a helyeken az évtizedek-évszázadok alatt kialakult.

A beszédek után előbb Kovács-Mayer Bencére, a Csolnoki Német Nemzetiségi Általános Iskola 6. osztályos tanulójára hárult a figyelem – aki egy verset szavalt el – majd a  elszavalta Szepesi Zsuzsanna: A múlt őrei című verset.

Ezt követően a Wagenhoffer Női Kórus lépett fel, majd kihirdették a helyi identitás pályázat keretein belül meghirdetett Bányásztúra akadályversenyt. A résztvevőknek totót kellett kitölteniük, bányász munkaruhába kellett belebújniuk, eszközöket kellett felismerniük, Bányászhimnuszt kellett énekelniük, de a feladatok között rabszabadítás és szénlapátolás is szerepelt. A győztes a saját zászlóval is rendelkező Glück Auf csapata lett, melynek csapatkapitánya Pénzes Ágnes volt.

Az eredményhirdetés után Fekete Péter azt mondta, pótajándékként a harmadik helyezett csapatot a Nemzeti Táncszínházban, a második helyen végzett brigádot a Nemzeti Színházban, míg az elsőt a Fővárosi Nagycirkuszban látják vendégül egy-egy előadásra.

Az ünnepség ezután az épületnél folytatódott, ahol dr. Kalocsai Zoltán és Kolonics Péterné elhelyezték az időkapszulát, melyet díszkővel zártak le, majd leleplezték az emléktáblát és átadták a felújított homlokzatot. A meghívott vendégek a nap további részében egy szakmai konferencián is részt vettek.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!