Megtartották a Dorogi Eucharisztikus Kantáta ősbemutatóját

Szeptember 7-én, kedden rendezték meg a dorogi József Attila Művelődési Házban az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyi eseményét. Az egyházi delegáció az Aranyvonattal érkezett meg a városba, majd a hangverseny után Esztergomba is ellátogattak.

Kora délután gördült be Budapest felől a gőzmozdony által húzott különjárat, a szerelvényről elsőként leszálló Erdő Péter bíborost dr. Tittmann János polgármester köszöntötte. A peronon sétálva kívülről meg is tekintették az aranyvonatot, vagyis a felújított Aranyvonatot. (Az eredeti még 1938-ra, Szent István király halálának 900. évfordulójára készült el, csakhogy a Szent Jobbot az ország különböző pontjaira elszállító jármű a második világháború során megsemmisült.)

A delegáció ezt követően gyalog, az alagút, majd az Otthon tér érintésével érkezett meg a művelődési ház nagytermében, ahol akkor már jelen volt az esztergomi és a dorogi képviselő-testület, dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Horváth Szeder Gábor, az Esztergomi Járási Hivatal vezetője és Hernádi Ádám esztergomi polgármester is.

A magyar-angol nyelvű köszöntő után dr. Tittmann János is üdvözölte a vendégeket. Elmondta, hogy rendkívül büszkék a bányász elődeikre, akik 1938-ban városteremtő napi munkájuk mellett egy történelmi értékű eseményhez, a 34. Eucharisztikus Világkongresszushoz való kapcsolódás szellemi erejével is rendelkeztek.

„Rájuk emlékezve és hagyatékukból származó történelmi elvárásoknak megfelelni szándékozva csatlakozunk mi, mai dorogiak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz. A kongresszus eseményeinek sorába illeszkedő hangversenyünkön kerül bemutatásra Sári László című műve. Reményeink szerint a zenemű harmóniái, jól érzékeltetik majd dorogi közösségünk múltból jövőbe ívelő, jóra törekvő szándékát” – mondta a polgármester.

Erdő Péter bíboros nagy örömmel vett részt a dorogi rendezvényen és megemlítette azt is, hogy Dorog számára igen kedves város, hiszen annak idején itt kezdhette el lelkipásztori szolgálatát. Örömtelinek nevezte, hogy Dr. Tittmann János jóvoltából megszületett a Dorogi Eucharisztikus Kantáta, amely jól mutatja, hogy a helyi közösség maga módján emlékezik az 1938-as eseményekre.

„Adja Isten, hogy ez az új és értékes zenedarab valóban gazdagodás és fölemelkedés legyen mindannyiunk számára!” – tette hozzá a főpásztor.

A köszöntők után elkezdődött a több mint egy órás műsor, vagyis Sáry László: Cantata Dorogiensis De Eucharistia című szerzeményének ősbemutatója, majd a résztvevőket buszokkal szállították át az Esztergomi Bazilikába, ahol közösen imádkoztak, végül gyertyákat gyújtottak Mindszenty József bíboros altemplomban lévő sírjánál.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!