Emlékkeresztet avattak Kóspallagon a Nemzetközi Euchariszitkus Kongresszus alkalmából

„Európa elképzelhetetlen a kereszténység nélkül” – mondta Rétvári Bence szeptember 9-én, csütörtökön a Kóspallag melletti Nagyirtáspusztán, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából felállított emlékkereszt ünnepélyes átadásán.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára  – aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője is – kifejtette: ami a kereszténységet erősíti, az Európát erősíti, ami a kereszténységet gyengíti, az Európát gyengíti; elképzelhetetlen Európa a kereszténység, a keresztény kultúra nélkül.

„Ritka alkalom egy ország, de egy ember életében is, hogy megélhet egy eucharisztikus kongresszust, és ritka esemény az is, hogy a pápa Magyarországra látogat” – mondta a politikus, aki szerint fontos, hogy ennek megmaradjon az emléke, ezért jó, hogy emlékkeresztek épülnek a magyar erdőkben országszerte.

Az államtitkár beszélt arról, hogy sok olyan áramlat volt az elmúlt századokban, amely megtámadta a kereszténységet, de ezeket “az élet, a természetes gondolkodás” leküzdötte.

„Európa erősítése csak a kereszténység erősítésén keresztül képzelhető el” – szögezte le Rétvári Bence.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a teremtett világ megóvásában mindenkinek felelőssége van, az erdészeknek pedig nagy feladat jutott ebben.

„Az erdészeknek nagy feladatuk az is, hogy megszerettessék a fiatalokkal a teremtett világot és megtanítsák annak tiszteletét” – tette hozzá.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a 21 erdőgazdaságon keresztül 21 emlékkeresztet állít a kormány az eucharisztikus kongresszus emlékére a magyar erdőkben.

„A magyar állami erdőgazdaságok az Agrárminisztérium irányításával tudatosan segítik az erdők spirituális funkciójának előtérbe kerülését” – jelezte.

Az államtitkár kitért arra, hogy nemcsak ökoturisztikai fejlesztéseket hajtanak végre országszerte, hanem gondozzák és fejlesztik a vallási emlékhelyeket is.

„Ezek sorában vannak látványos beruházások, mint az Ipoly Erdő Zrt. által Romhányban létesített Szent György Zarándokszállás vagy a kóspallag-márianosztrai pálos kegyhely felújítása. Emellett az erdészek országszerte a szívükön viselik az egyszerű erdei keresztek, képes fák és egyéb emlékhelyek sokszor szinte láthatatlan gondozását” – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

A felállított keresztet megáldotta Vizi Gábor András, a pálos rend márianosztrai házfőnöke.

(Forrás: MTI)

(Borítókép: Rétvári Bence közösségi oldala)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!