Tizenhárom új érték került a megyei Kincsestárba

Újabb értékek kerültek be a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba, ezzel immár 181-re nőtt a számuk. Nagyszerű természeti és kulturális adottságokkal, sokszínű nemzetiségi hagyománnyal rendelkezik megyénk, történelme páratlan, ezt tükrözik ezúttal is az elfogadott megyei értékek – nyilatkozta Popovics György, a bizottság elnöke, megyei közgyűlési elnök.

A bizottság döntése értelmében megyei érték lett a Csolnoki Német Nemzetiségi Vegyes Kórus, a Piliscsévi pincefalu, a Zichy kastély és mesefa (Ács), a Bagolyvár és kiállításai (Ács), a Majki premontrei prépostság romjai, a Crumerum, Nyergesújfalu római kori erődje is. Mostantól megyei értéknek számít az Árnyas út tanösvény (Várgesztes), A Vidék Legjobbja” címet ötször elnyert Dorogi Bányász labdarúgó csapata, a Gáthy Zoltán és Haranghy Jenő arculatformáló munkássága Dorogon és környékén is.

Továbbá felkerült a listára a Lábatlani Blues Fesztivál, a tatai molnárság és a molnárzászló, a tardosi kő és a Szent István király római katolikus templom freskói (Bakonysárkány).

 A gyűjtőmunka folyamatos, továbbra is várják a helyi értéktárak, magánszemélyek javaslatait, melyek a megújult Megyei Értéktár honlapon át is benyújthatók (kemertektar.hu). Szeptember 15-én Megyei Értéktár Megyenapra is sor kerül a lábatlani Gerenday Közösségi Házban, ahol előadások hangzanak el az értéktári mozgalomról, valamint számos megyei értékünkről készült kisfilm is megtekinthető lesz. Az elmúlt időszakban megyei értékké vált kincseinket javasolók okleveleket is átvehetnek.

(Forrás és kép: KEMÖH)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!