Értéktári megyenapot tartottak Lábatlanon

Szeptember 15-én, a lábatlani Gerenday Közösségi Ház adott otthont a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Megyei Értéktár Megyenapjának. A program keretében a megyei értéktárba való bekerülés alkalmából harmincöt oklevelet adtak át.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, a Megyénk körül megyünk körül elnevezésű megyei identitás program egyik elemeként megtartott eseményen Szekér Zoltán köszöntötte a jelenlévőket, köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, Borsó Tibor, Steindl Balázs és Romanek Etelka alelnököket, dr. Veres Zoltán megyei jegyzőt és Teller Péter lábatlani polgármestert.

Popovics György a köszöntőjében utalt rá, hogy Czunyiné dr. Bertalan Judit elévülhetetlen érdemeket szerzett a megyei értéktár elindulásában. Neki is köszönhető, hogy az értékek száma már közelít a kétszázhoz, ami egy kis megyében óriási teljesítmény.

„A megyei értékek összegyűjtése, láthatóvá tétele, általános hangsúlyozása nagyon is hozzájárul a megyei identitás erősítéséhez.” – tette hozzá, majd azt mondta: reméli, hogy az értéktár mozgalom kellően megerősödött és tovább fog bővülni.

Másodikként Teller Péter szólalt fel, aki azt mondta, hogy a Gerenday Közösségi Házban egyszerre jelen van a múlt, a jelen és a jövő is, ennél fogva úgy gondolta, hogy a megyenapnak méltó helyszíne a lábatlani intézmény. Végezetül tartalmas napot kívánt mindenkinek.

Czunyiné dr. Bertalan Judit felidézte, hogy 2010 után hiányzott a büszkeségünk, az önbecsülésünk és az önazonosság biztos talaja is, ezen a helyzeten pedig sokat változtatott, hogy elindult a hungarikum mozgalom és az értéktári mozgalom is. Ezt követően a megyei identitás fontosságáról beszélt: említette azt is, hogy Komárom-Esztergom megye két különálló csonka vármegyéből jött létre.

„Mi itt élünk, a Tatai-medencében, a Gerecse és a Vértes ölelésében, és ha a jelent nézünk, akkor egymásra kell építsünk. Egy gazdasági, egy társadalmi és egy kulturális közösség vagyunk” – vélekedett.

A beszédek után előadásokkal folytatódott a megyenap. Bódis Gábor, a Hungarikum Bizottság tagja „Érték, identitás, ígéret” címmel tartott előadást, melyben többek között marketing szempontból vizsgálta, hogy mi mindent lehetne „építeni” a megyei értékekre.

Simon László, Kocs polgármestere a Kocsi kocsiról, a kocsitóló versenyről beszélt a közönségnek, Dr. Veres Zoltán megyei jegyző pedig vetített képes előadással mutatta be a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárt.

A kávészünet után következett az oklevelek átadása: a napokban tizenhárom új érték került az értéktárba, 2020-tól máig összesen harmincöttel bővült a lista. A bekerülést igazoló emléklapokat Popovics György és Czunyiné dr. Bertalan Judit adta át.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!