Kiderült, miért vágtak ki fákat a 11-es és az 1119-es utak mentén

Az elmúlt napokban, hetekben több fát is kivágtak a 11-es és az 1119-es út mentén. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től megtudtuk, hogy az említett példányokat – melyek jellemzően nyárfák voltak – koruk, illetve állapotuk miatt kellett eltávolítani.

Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a két forgalmas úton kívül az 1105-ös Zsámbék-Bajna összekötő út, valamint az 11324-es Pilismaróti hajóállomáshoz vezető út mentén is kivágtak néhány fát.

„Társaságunk szakemberei az Országos Közutak Kezelési Szabályzatában foglaltak szerint a közút területén lévő fák állapotát szemrevételezéssel kétévente legalább egyszer megvizsgálják és amennyiben a forgalomra veszélyesnek tartják, intézkednek azok kivágásáról” – ismertette Pécsi Norbert Sándor.

A kommunikációs osztályvezető tájékoztatása szerint a most eltávolított példányok már rossz állapotban voltak, ezért ha nem vágták volna ki őket, akkor akár fennállt volna annak is az esete, hogy a leszakadó ágak veszélyeztették volna a forgalom biztonságát.  

Mint minden fakivágáskor, most is felmerül a kérdés, hogy vajon lesz-e pótlás? Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy az elmúlt két évben csak az esztergomi mérnökségük által kezelt területen mintegy 200 darab fát ültettek el és az idei évben is szerepel a tervek között a telepítés. Általában kislevelű hársfát, magas kőrist, virágos kőrist, mezei juhart ültetnek a szakemberek.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!