Ötvenedik születésnapját ünnepelte a Gyermelyi Zrt.

Szeptember 29-én, nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte ötvenedik évfordulóját a Gyermelyi Zrt. Az összejövetelen dr. Nagy István agrárminiszter azt mondta: a vállalat létrejötte, fejlődése és meghatározóvá válása igazi magyar sikertörténet.

Az eseményen köszöntötték a jelenlévőket, köztük dr. Nagy Istvánt, dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Bánki Erik országgyűlési képviselőt, Kókai Rita gyermelyi polgármestert, Nagy György, szomori polgármestert és Tóth Bélát, a Gyermelyi Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

Elsőként Horst Galli, a Gyermelyi Zrt.-nek gyártási technológiát évtizedek óta beszállító svájci Bühler AG Tésztaipari üzletágának régiós vezetője mondott beszédet. Elmondta, hogy 1996 óta szoros kapcsolatban áll a Komárom-Esztergom megyében található vállalattal, majd arról beszélt, hogy várhatóan jövő tavasszal beüzemelik a harmadik malmot, ami napi 300 tonna kapacitású lesz. Véleménye szerint a két cég közötti egy jó együttműködés az emberek közötti sikeres együttműködésen alapul.

Másodikként Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatósági elnöke járult a pulpitus mögé. Kiemelte, hogy vannak az életben piros betűs napok a naptárban és vannak, melyeket arany betűkkel írnak be. 50 év egy házasságban aranylakodalom és örül annak, hogy a két vállalat kapcsolata is lassan ötven évre nyúlik vissza. Úgy véli, hogy megérdemelné a Gyermelyi Zrt. az aranydiplomát, hiszen a munkatársakkal való gondolkodás szempontjából, a termelésben, a minőségben, környezettudatosságban, a föld szeretetében és a gazdák támogatásában is példát mutatnak. Végezetül átadta Kopriva Attila kárpátaljai Munkácson élő és dolgozó festő Nyári táj című alkotását Tóth Bélának és azt kívánta, hogy a következő ötven év is legyen ugyanilyen sikeres.

Pósfai Csaba, Gyermelyi Zrt. tésztagyár igazgatója bemutatta az üzemet. Elmondta, hogy három műszakban zajlik a termelés, 118-an dolgoznak ott. Van már négyfős mérnök brigádjuk és egy tizenkettő fős TMK-csapatuk is, ez az a kettő terület, ami leginkább nőtt az elmúlt időszakban. Két darab tésztagyártó csarnokuk van: az egyes üzemben négy darab, míg a kettesben kettő gyártósorral dolgoznak. A berendezésekkel egy óra alatt 13 és félezer kiló terméket tudnak előállítani. Tizenhárom csomagoló vonaluk van, négyen tudnak blokktasakos terméket előállítani, és mindegyik csomagolóvonallal képesek párnatasakos termékekre, ezek közül négy darab ömlesztővonal, ahol a gasztro kiszerelésű termékeket csomagolják.

Említette továbbá, hogy a kettes gyárhoz külön palettázóüzemet álmodtak meg egykor, ott négy darab palettázó robot teljesít szolgálatot. A termelés szempontjából igyekeztek minden évben előrébb lépni és a 2018-ban felavatott kettes üzem révén sikerült elérni céljaikat.

Kiemelte, hogy szakmai kihívást is jelentett, egyben nagy újdonság a piacon a bronzmatricával készült termékeket magába foglaló Gyermelyi 2 tojásos durumcsalád és a Vita Pasta termékeket is bővítették három formátummal. Végezetül leszögezte: szeretnék, ha a vásárlók is átéreznék, hogy a tészta nem csak köret, hanem gasztronómiai élvezet is lehet.

Káhn Norbert, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója a kereskedelem aktuális helyzetéről tartott bemutatót. A pénzügyi válság végétől folyamatosan tudták növelni az értékesítést. Az első komolyabb ugrás a 2014-2015-ben figyelhető meg, amikor is nagyobb elánnal kapcsolódtak be multinacionális vállalatok több országra kiterjedő projektjeibe, és tudták stabilan megvetni a lábukat. A 2020-as év egy kicsit kiugrik a trendből, amiben benne van a Covid-hatás, benne vannak a pánikvásárlások, amik itthon és külföldi partnereknél is megjelentek, de benne van a szerves növekedés is, ami az azelőtti években kötöttek, hiszen új partnerekkel is elkezdték a munkát. 2015-ről 2021-re meg tudták háromszorozni az exportot.

Dr. Völner Pál megköszönte a cégnek a pandémia idején nyújtott helytállását, ugyanis a nehéz időkben hiánytalanul ki tudták szolgálni az igényeket. Véleménye szerint az elmúlt ötven év legelismerésre méltóbb periódusa a harminc évvel ezelőtti időszak, amikor is a nehézségek ellenére az itt élők munkájára és a menedzsment elkötelezettségére alapozva meg tudták őrizni ezt a termelési kultúrát. 2010 utáni gazdaságpolitikára is kitért, hiszen a kormány mélyen elkötelezett volt az ipar fejlesztése iránt, de a célok megvalósítására megfelelő piaci szereplőkre is szükség volt.

A politikus leszögezte: minden választókerületnek van naposabb és árnyékosabb oldala. Gyermely és környéke az előbbihez tartozik, hiszen az zajló fejlődés kisugárzik az önkormányzatokra és minden fejlesztésre egyaránt. Azt kívánta, hogy a következő ötven év még nagyobb sikerekről szóljon.

Tóth Béla többek között arról beszélt, hogy a hetvenes években a gyár elkészülte után elfogyott a pénz. A vezetők körbementek Gyermelyen és Szomoron: a lakosságnak elmondták, hogy nincs pénzük lisztre és csomagoló anyagra, ha nem adnak kölcsön, akkor nem tud beindulni a termelés. Mai áron számítva 160 millió forint gyűlt össze azoktól, akiknek még Trabantjuk sem volt és végül 1971 szeptemberében elkezdődött a munka a gyárban. Ismertette: az állami- és pártvezetés célja az volt a tésztagyár építésével kapcsolatban, hogy megszüntessék a hiányt, ami a tésztapiacon mutatkozott. A helyi vezetés a megtermelt, és a nyári időben eladhatatlan tojásnak keresett piacot és a mezőgazdaságból kiszorult női munkaerőt akarták foglalkoztatni. A számítások bejöttek és a cég az ötven év alatt megtízszerezte az eladást.

Utolsóként dr. Nagy István szólalt fel, aki azt mondta, hogy a Gyermelyi Zrt. a magyar sikertörténet, és kiemelte, hogy a vállalat az elmúlt tíz esztendőben 35 milliárd forintot fordított beruházásokra. Kitért a harmadik malomkomplexum építésére is, ami jelenleg is zajlik, a bővítés 5,5 milliárd forintos projekt keretében valósul meg.

Úgy véli, nincs hazánkban olyan ember, aki ne ismerné a Gyermelyi márkanevet, ami a természetes, jó minőségű, ellenőrzött és megbízható magyar élelmiszer szinonimája.

A beszédek után a meghívott vendégeket körbevezették a gyár területén.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!