Tíz kilométerrel hosszabbíthatják meg az M2-es gyorsforgalmi utat

„10 kilométerrel meghosszabbodik a 2x2 sávos M2 gyorsforgalmi út: folyik a Vác-dél és Vác-észak közötti szakasz előkészítése.” – közölte szeptember 30-án, csütörtökön közösségi oldalán Rétvári Bence, Dunakanyar térségének országgyűlési képviselője.

A politikus ismertette, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) feladata a kiviteli terv szintig történő előkészítése, ami magába foglalja a környezeti hatásvizsgálatot, az engedélyezési terv elkészítését, az építési engedély megszerzését és természetesen a kiviteli terveket.

„Az M2 gyorsforgalmi út fejlesztése tekintetében a meglévő 2×1 sávos, Vác-dél és Vác-észak csomópont közötti szakaszának 2×2 sávos kiépítésének tervezése történik meg, mely mintegy 10 km hosszú, és az M2 gyorsforgalmi út Budapest-Vác szakasz kiépítéséhez kapcsolódik” – írja Rétvári Bence.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett: az 1990-es években az M2 gyorsforgalmi út feletti hidak a tervezett teljes, 2×2 sávos keresztmetszetre már kiépültek. A fejlesztés vonatkozásában vizsgálandó a csomópontok, a zajárnyékolás megfelelősége is. A tervezés során új környezetvédelmi engedély beszerzése, építési engedélyezési terv elkészítése és építési engedély beszerzése, valamint a kiviteli terv készül el. A tervezés során új csomópont vizsgálata és megtervezése a Gombás-patak térségében is tervezői feladat.

„A tervezési feladat első lépése a 2004. évben kiadott és 2011. évben módosított környezetvédelmi engedély felülvizsgálata, hiszen az eltelt másfél évtized során mind a jogszabályi környezet, mind a beépített környezet változásokon ment keresztül. Ezen változások alapján a felülvizsgálat során új, teljes vegetációs ciklust felölelő környezetvédelmi dokumentáció és engedély megkérése szükséges. A tervezés során nemcsak a korábbi környezetvédelmi engedélyben szereplő, hanem a településrendezési tervben szereplő csomópontok helyei is figyelembe vételre kerülnek, így a rendezési tervben szereplő Gombás-patak térségi csomópont is” – jelentette ki.

Rétvári Bence végezetül hangsúlyozta: a környezeti hatástanulmány, engedélyezési és kiviteli tervkészítésre kiírt pályázat folyamatban van. A pályázatok értékelését követően a tervezett szerződéskötés 2021. IV. negyedév végére várható.

(Forrás és térkép: Rétvári Bence közösségi oldala)

(Borítókép: vasarnap.hu/NIF)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!