Rauscher-díjat kapott Lattmann Béla

Október 1-jén, pénteken a zene világnapja alkalmából rendezett ünnepségen Orosz Zoltán és Barátainak lemezbemutató koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. A rendezvényen kapta meg Lattmann Béla basszusgitárművész, zenepedagógus a Rauscher-díjat.

A vendégek köszöntését követően dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.

– Elgondolkodtam, hogy ha művész lennék, akkor nagyon szívesen lennék dorogi, mert ez a város számon tart mindenkit, aki itt született, aki kötődött ehhez a településhez, akár díjat neveznek el róla, akár díjazottként hívják haza, és azt hiszem, hogy erre mindannyian büszkék lehetünk, mert akkor épül egy közösség, ha tudja, hogy honnan jön, kik azok, akik értéket teremtenek benne – mondta.

Másodikként dr. Tittmann János, Dorog polgármestere szólalt fel, aki különlegesnek nevezte a zene és Dorog kapcsolatát, majd felolvasta Lencsés Lajos tollából 2015-ben született „A zene és Dorog” című kötetének előszavát, melyet egyébként dr. Tittmann János írt.

„Dorog alig nagyobb, mint egy megtermett falu. De úgy tűnik, hogy azért a tehetség és a tehetséggondozásnak és annak a kibontakozásának a lehetőségét mégis csak jól teremtjük meg. Egy olyan műfaj van a zenében, aminek tulajdonképpen napi értelmezés szerint semmi értelme. De mégis milyen csodálatos, milyen nagyszerű lehetőséget nyújt a számunkra” – mondta, miután felolvasta azon dorogi származású és kötődésű művészek nevét, akik maradandót alkottak a kultúra területén.

Ezután következett a díjátadó: a képviselő-testület úgy döntött, hogy Dorog művészeti életének gazdagításáért, a város jó hírének szolgálatában végezett kiemelkedő munkájáért Lattmann Béla zeneművésznek adományozza a Rauscher György-díjat.

A méltatás során elhangzott, hogy Lattmann Béla zenei tanulmányait a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolában kezdte, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola bőgő-jazz tanszakán végzett. Basszusgitárosként számos kiváló zenei produkció szereplője. 1989 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola dzsessz tanszakának tanára. Közreműködött az alap- és felsőfokú basszusgitár-oktatás tantervének kidolgozásában, tankönyvek szerzője a témakörben. Számos nívós elismerést tudhat magáénak. Az elmúlt évtizedekben számos díjjal elismerték munkásságát: 1992-ben Emerton-díjat, 2000-ben Pro Urbe Díjat vehetett át, de a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették. 2021-ben átvehette a Demján-díjat a Megyei Príma díjátadó esten.

A Rauscher-díjat dr. Tittmann János adta át Lattmann Bélának, majd barátságuk jeléül a város polgármestere dr. Völner Pált megajándékozta „A zene és Dorog” című kötet egy példányával.

A rendezvény Orosz Zoltán és Barátai Dallam és Szenvedély című lemezbemutató koncertjével folytatódott. Az eMeRTon- és Artisjus-díjjal kitüntetett harmonikaművész Borbély Mihály Kossuth- és Liszt díjas fúvós előadóművész, Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszerművész, Lattmann Béla, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett basszusgitár-művész társaságában kiváló hangulatot teremtett a művelődési házban.

Az eseményen egyébként részt vett Sáry László zeneszerző, a Dorogi Eucharisztikus Kantáta megalkotója is.

(Forrás: dorog.hu/Dorogi-medence/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!