Poór Péterrel ünnepelték Dorogon az Idősek napját

Október 3-án, vasárnap ünnepelték Dorogon az Idősek Napját, a Dorogi József Attila Művelődési Házban megtartott rendezvényen Poór Péter Máté Péter-díjas énekes felelt a hangulatért. A világszerte ismert 77 éves előadó korát meghazudtoló energiával szórakoztatta a nyugdíjasokat.

A jelenlévőket elsőként dr. Völner Pál, térségünk országgyűlési képviselője köszöntötte. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy az Idősek világnapját azzal a céllal hozták létre, hogy az érintettekre nagyobb reflektorfény, figyelem fordítódjon.

„Ha az idősekről beszélünk, akkor mindenki persze elmondhatja magáét, hogy mit tesz az idősekért. Mi is elmondjuk mindig a kötelező leckét nyilvánvalóan, hogy mit tesz az állam. Hál’ Istennek ugye most tudjuk, hogy lesz nyugdíjprémium, illetve lesz 13. havi nyugdíj a jövő évben, de azt is tudjuk, hogy mi az amire leginkább szüksége van az időseknek.” – jelentette ki.

A politikus szerint az időseknek leginkább szerető családi körre, és arra van szükségük, hogy párjaikkal minél tovább tudjanak együtt boldogulni, emellett a jó egészség és az sem elhanyagolható, hogy a gyermekeik és az unokáik rendszeresen látogassák őket.

„S Mindaz, akinek ez meg adatik, azt hiszem azok akkor is boldogok, ha a nagyvilágban más események zajlanak.”

Dr. Völner Pál ezután azt mondta: az állam, az önkormányzat és az ellátó szervezetek részéről akkor adódik feladat, ha valahol sérül ez a környezet. Ilyenkor szükség lehet az idős- és napközi otthonra, a színvonalas egészségügyi ellátásra és itt van továbbá a közösségnek a feladata is, amit teljesíteni kell. Ez az a mérce, amit mindig meg kell tudni ugrani.

„Hál’ Istennek ezen túlmenően, természetesen a kötelezőken túlmenően is mindig vannak vállalások. Látom az önkormányzatokat, hogy rendezvényeket szerveznek, úgy látom, hogy a környéken tehetősebbek, hiszen karácsonyi figyelmességekre is sor került. Tehát, hogy egy élő kapcsolat van a társadalomnak azokkal a tagjaival, akik idősek” – vélekedett.

A miniszterhelyettes rámutatott: nem csak azért tekintik nagyon fontos korosztálynak az időseket, mert mintát és példát mutatnak, hanem azért is mert, a jövőnket is befolyásolni tudják.

„Az idősekben megvan az a fajta elkötelezettség, hogy döntenek mindig a közösség kérdéseiben. Véleményt nyilvánítanak arról, hogy milyen vezetés alatt akarnak élni és szerintem ezt mindenkinek figyelembe kell vennie, ezt a mércét is meg kell tudni ugrani” – tette hozzá.

Végezetül azt ígérte, hogy továbbra is dolgozik a nyugdíjasokért és jó egészséget kívánt mindenkinek.

Dr. Tittmann János polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy jól ismeri a társaságot és nagy öröm számára, hogy egészségben és jó kedvvel látja itt viszonylag hosszú szünet után azokat a kedves arcokat, melyekkel olyan gyakran találkozunk a városi rendezvényeken.

„Ismerem jól önöket, tudom, hogy benne van a bugi a lábukban és nagyon várják már itt mögöttem a színpadon a fellépő énekest, akit gondolom, hogy nagy szeretettel fogunk fogadni. Ezért én a köszöntőmben csak arra hívom fel valamennyiünk figyelmét, hogy éljük azt meg teljes szívvel, teljes lélekkel, hogy az idősek világnapja az egy értékünnep, a generációk közötti találkozásnak egy nagy értékünnepe. Hiszen az önök mögött álló évtizedek, évszázadok – ha összeadjuk az egyéneknek az életteljesítményeit – valóságunknak olyan meghatározó szövetét adják, amely befolyásolja napi életünket, a jövőre vonatkozó terveinket is.

Dr. Tittmann János az asztalokra kihelyezett üdítők kapcsán mosolyogva megjegyezte: „néha lelkiismeret-furdalásom van, hogy az idősödő ereknek és az idősödő vércukroknak vajon jót teszünk-e, bár gondolom meglepődtek volna, ha egy harmadik vakcinával várjuk önöket itt a vendéglátáson. Azt kívánom önöknek, hogy őrizzék meg egészségüket, jókedvüket, hogy a jövőben is találkozni tudjunk.”

A régi híres táncdalfesztiválok sztárja ezúttal Dorogra látogatott. Poór Péter elsőként a „Lehet tél, lehet nyár, tűzhet ránk a napsugár…” kezdetű dalt énekelte el, majd felidézte, hogy korábban már fellépett a városban és reméli, hogy a mostani műsor is elnyeri a közönség tetszését. A továbbiakban a Két szál piros virág, a Persze neked könnyű és a Fekete vonat című szerzeményeket is előadta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!