A falu kulcsát is átadták a bíró és a bíróné részére a bajnai szüreti mulatságon

Október 2-án, szombaton rendezték meg Bajnán a bállal egybekötött szüreti felvonulást, melyen Győri Laura és Kóródi Mátyás személyében bírónét és bírót is választottak. A falu „újdonsült” vezetői a település kulcsát is átvehették.

A felvonulás kicsivel dél után kezdődött el, a résztvevők lovaskocsin, lóháton, traktorokon, illetve kisvonaton ülve haladtak végig a település utcáin.

A helyiek kitörő örömmel fogadták dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, aki fel is szállt az egyik járműre és Pallagi Tibor polgármesterrel, illetve Polhammer Lászlóval, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend nagymesterével közösen utazott tovább.

A menetet a Tokodi Csillagfény Mazsorett Csoport vezette, majd a főtér érintésével meg is érkeztek az iskola udvarára, ahol harapnivalóval és finom borral fogadták a vendégeket. A színpadon előbb Pallagi Tibor köszöntötte a résztvevőket és örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan csatlakoztak a menethez.

„Szent Mihály napja után, a behajtás után a mezőgazdaságban lévő embereknek nagyon fontos az őszi betakarítás, az őszi számadás. Azoknak, akik borral foglalkoznak és szőlőt termesztenek, szintén eljött az az idő, hogy így október elején megnézzük, hogy mennyi volt a termés, milyen volt a mustfok, milyen a savtartalma a szőlőnek. Aztán az ember azért idegeskedik, hogy sok legyen a termés, majd azon, hogy van-e hova tenni, hogy beindul-e, vagy éppen miért áll le a forrás. Aztán-előbb utóbb kialakulnak a szép borok.” – jelentette ki.

Pallagi Tibor felidézte, hogy tavaly a pandémia miatt nem volt felvonulás, mindössze az óvoda udvarán rendeztek egy szüreti napot. Idén azonban újra közösen ünnepelhettek: bemutatta a helyieknek a bírót és a bírónét, akik átvehették a falu kulcsát is. Komoly feladat várt rájuk, hiszen az esti szüreti bálban ők voltak a házigazdák, továbbá éjfélig a falu javát szolgáló törvényeket hozhattak és ingyen ihattak az ivóban.

Polhammer László egy kis számadást adott arról, hogy mi is történt idén. Véleménye szerint mostoha körülmények között indult a tavasz, májusban még füstöltek a kémények és reménykedve várták, hogy mikor lesz a szőlőfakadás.

Megjegyezte, hogy az éghajlatváltozás miatt eltolódott a nyár – a júniusi-júliusi szárazság sem kedvezett a szőlőnek – emiatt a szüret is jó húsz-harminc nappal eltolódott az előző évek gyakorlatához képest.

„A szőlő igyekezett, szorgalmas volt és amit tudott behozott. Cukorfokban megfelelő, helyenként nagyon jó, a savakkal nem tudunk úgy boldogulni, de ez legyen a borászok dolga, hiszen ma a szüretet ünnepeljük” – mondta.

Végezetül bejelentette, hogy 2022-ben a felújított Sándor-Metternich kastélyban rendeznek majd egy regionális borversenyt: kapva az alkalmon felkérte dr. Völner Pált, hogy legyen a megmérettetés fővédnöke.

A térség országgyűlési képviselője a hagyományápolás kapcsán arról beszélt, hogy a száz évvel ezelőtt élt bajnaiak ha láthatják, akkor büszkék lennének a fejlődő, életerős településre és a örülnének arra is, hogy most is szívesen vesznek részt a helyiek a szüreti felvonulásokon. Kitért arra is, hogy a borok ma is ugyanolyan jók és a bor tisztelete egy évszázad elteltével is ugyanúgy megvan.

„Gyakorlatilag mindannyian azon dolgozunk, hogy egy olyan Magyarországunk, egy olyan Bajnánk legyen, ami tovább viszi ezeket a hagyományokat. Nagyon remélem, hogy ha száz év múlva mi könyökölünk egy égi páholyból, akkor ugyanezt láthatjuk Bajnán, ugyanilyen életerős, barátságot, szeretett, közösséget sugárzó légkört” – zárta beszédét.

A köszöntők után hosszabb kulturális műsor következett a színpadon, a szüreti mulatság pedig batyus bállal zárult, ahol az Aréna zenekar felelt a hangulatért.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!