Aradi vértanúkra emlékeztek Esztergomban

Október 6-án kora délután, illetve kora este is megemlékezést tartottak Esztergomban az Aradi téren (Pöttyös tér), melyeken a jelenlévők főhajtással és koszorúk elhelyezésével emlékeztek a 172 évvel ezelőtt kivégzett aradi vértanúkra. Dr. Völner Pál hangsúlyozta: a helytállás a fő üzenet.

Az időjárási körülmények miatt ezúttal elmaradt a Kegyeleti Stafétafutás, de a városi ünnepségen közreműködtek az Esztergomi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai.

A műsor után Koditek Pál, az Esztergom Barátainak Egyesületének elnöke többek között azt mutatta meg, hogy a vértanúk közül nem mindenki volt magyar származású, mégis kiálltak a közös ügyért.

A kora délutáni megemlékezésen koszorút helyezett el Hernádi Ádám polgármester és Erős Gábor alpolgármester, illetve Horváth Szeder Gábor, az Esztergomi Járási Hivatal vezetője is fejet hajtott az emlékműnél.

A hagyományokhoz híven a Fidesz, a KDNP és a Fidelitas Esztergomi Szervezetei, az Esztergomi Polgári Körök, a Magyar Közösség Pártjának Párkányi Szervezete, valamint a Limes Anavum Honismereti Társulás is tartott egy közös ünnepséget.

A 17:30-kor kezdődő megemlékezésen Pálmai József nyugalmazott pedagógus köszöntötte a jelenlévőket, akik Fehér László tárogatóművész közreműködésével elénekelték a Himnuszt. Jelen volt többek között dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Hernádi Ádám, Erős Gábor, Horváth Szeder Gábor, Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) elnöke is.

Pálmai József felolvasta Petőfi Sándor utolsó, Szörnyű idő című versét, majd dr. Völner Pál mondott beszédet.

„172 évvel ezelőtt egy borús őszi napon tizenhárom honvéd tábornokot és Batthyány Lajos grófot kivégeztette az uralkodói önkény. Nem hiszem, hogy gondoltak volna rá, hogy 172 évvel később nemzeti megemlékezés napja lesz az ő haláluknak az évfordulója.” – mondta.

A politikus megjegyezte: 1848 arról szólt, hogy Magyarországon egyenlők legyenek az emberek, hogy legyen szabad sajtó, szólásszabadság, olyan hadsereg ami megvédi ezt a hazát, és többek között legyen jobbágyfelszabadítás.

Említette, hogy aztán lett olyan hadsereg, mely nemzetőrökből, korábbi hivatásos tisztekből, honvédekből verbuválódott és mely sereg 1949 augusztusáig meg tudta védeni ezeket a vívmányokat. Ők mindannyian az ország függetlenségéért harcoltak és csak a Cári Oroszországgal való összefogás eredményeként tudták legyőzni őket a Habsburgok.

„Ha megnézzük a tábornokokat akik részt vettek a délvidéki harcokban, győztek Szolnoknál, végig harcolták a felvidéki, a tavaszi hadjáratot, örök dicsőséget szereztek a magyar honvédségnek, akkor érthetjük azt a bosszúvágyat, ami megnyilvánult velük szemben, hiszen csak a túlerő tudta őket legyőzni. Nem volt jelen soraikban az árulás, nem voltak hajlandók az idegen érdekek előtt meghajolni, az egész ország közösségéért vállvetve harcoltak.” – tette hozzá.

Dr. Völner Pál ezután feltette a kérdést: mit üzennek ma nekünk a vértanúk? Azt hogy a szabadságért, nemzeti függetlenségért, egymásért akár a halált is vállalni lehet. Mindig ki kell fejeznünk azt, hogy magyarok vagyunk és hogy az önazonosságunkat nem adhatjuk fel.

„Természetesen jóban kell lennünk a világ hatalmaival, a szomszédainkkal, de mindig első helyre kell helyeznünk a magyar emberek védelmét, azt hogy itt boldog gyerekek nőhessenek fel, akik Petőfi szavait tanulhatják, az ő versein nevelkedhetnek, és nem szabad engedni semmilyen más csábításnak. Az, hogy ugyanabban a természetes közegben a férfiak legyenek férfiak, a nők lehessenek nők, a gyermekeket pedig nevelhessék a szüleik, hogy ne az legyen, hogy éppen Brüsszelben, Moszkvában, Washingtonban, vagy bármilyen más helyén a világnak úgy döntenek, hogy nekünk mekkora adót kell fizetnünk, milyen árakat kell megfizetnünk, ezt nem engedhetjük át. Ezt az üzenetet szintén az ő helytállásukból kell leszűrnünk, mert ha ők az életüket tudták adni, akkor nekünk a vitákat fel kell vállalnunk és nem szabad engednünk olyan erőknek, akik bármikor azért, hogy hatalomra kerüljenek, bármit kiszolgálnak, amint ezt a történelem bizonyította. A helytállás a fő üzenet.” – hangsúlyozta.

A beszéd után a jelenlévők elénekeltek három népdalt, majd következett a koszorúzás: elsőként dr. Völner Pál koszorúzott, majd Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke is virágot helyezett el. Többen mécseseket gyújtottak a vértanúk tiszteletére.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!