Elhelyezték az Esztergomi Bazilika új időkapszuláját

Október 7-én, csütörtökön dr. Török Csaba, az Esztergomi Bazilika plébániai kormányzója, illetve dr. Völner Pál, térségünk országgyűlési képviselője helyezte el a főszékesegyház új időkapszuláját, mely a régihez hasonlóan a kupola csúcsán található keresztben kapott helyet.

A vendégek és a média képviselői Németh Tamás, a felújítást vezető építőmérnök vezetésével liftekkel közelítette meg a kupolát, majd létrákon keresztül jutott fel a 100 méter magas bazilika tetejére. Felfelé haladva egyre szebbé vált a táj, a Burda, a Vaskapu és Felvidék is gyönyörűen látszódott. Testközelből is láthattuk, hogy már javában zajlik a kupola borításának cseréje, a szakemberek rendületlenül dolgoznak.

A szintén felújítás alatt álló csúcskeresztnek jelenleg csak a szerkezete van meg, mivel korábban eltávolították a megkopott, elhasználódott lemezeket. Most belekerült az új időkapszula, melyet dr. Erdő Péter bíboros augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján celebrált ünnepi szentmisén áldott meg.

Na de mi került az új, pecséttel lezárt fémhengerbe? Dr. Török Csaba elárulta, hogy a kapszula tartalmazza az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye idei esztendőre vonatkozó névtárát, továbbá belekerült a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus három emlékérméje is. A tartófoglalatban helyet kapott az eredeti kapszulában lévő okirat kaligráfussal készített másolata, dr. Erdő Péter emlékirata és természetesen egy maszkot is beletettek, így emlékeztetve a jövő generációit arra, hogy milyen időket élt az emberiség akkor, amikor a kapszulát elhelyezték.

Az esemény végén dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy egy templom életében nagy eseménynek számít egy ekkora horderejű felújítás: a bazilika a második világháborúban megsérült, a harcok befejeztével csak a legfontosabb javításokat, foltozásokat végezték el, most viszont 13 milliárd forint áll rendelkezésre a teljeskörű felújításhoz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!