Napelemparkot avattak Szobon

Október 12-én, kedden adták át Szobon a japán csúcstechnológiás napelemparkot. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője az ünnepségen kiemelte: az a cél, hogy a jövőben fokozatosan növeljék Magyarország napelemkapacitását.

Elsőként Juhász László, az NRGION Szolarpark Szob Kft. tulajdonosa mondott beszédet, aki köszöntötte Hideki Itot, a Kyocera Document Solutions Europe general menedzserét, dr. Rétvári Bencét, a térség országgyűlési képviselőjét, Ferencz Gyöngyit, Szob polgármesterét és Huszák Tamás letkési polgármestert is.

Említette, hogy Sági Béla üzlettárssal együtt vágtak neki a projektnek és részletesen felidézte, hogy mi motiválta őket a szobi “Kyocera Solar Farm” létrehozásában. Ismertette, hogy Magyarországon a szobinál sokkal nagyobb szolár parkok léteznek, vannak közöttük maximum 50 megawattos rendszerek is.

Szobon 1 megawattos rendszer létesült – ami ebből a szempontból nem mondható nagynak –, ami azzal magyarázható, hogy a tulajdonosokat nem a gazdasági szempontok és érdekek, hanem a kísérletezés lehetősége motiválta. Mérnökként, illetve mérnök-közgazdászként lényegében megvalósították az álmukat és Juhász László úgy véli, a most átadott park Magyarország legszebb fekvésű szolár farmja lett.

A két üzlettárs szempontjai között szerepel, hogy létrehozzanak valamit a közösségért, a fenntarthatóság szempontjából zöld energiát biztosítsanak a környezetnek, de a zéró karbonkibocsájtás elérése is motiválja őket.

Juhász László örömét fejezte ki, hogy a Budapest Bank részéről pénzügyi segítséget kaptak ahhoz a projekthez, melynek keretében ötezer darab Kyocera 280 wattos polikristályos napelemet építettek be. Büszkék rá, hogy a paneleket egy évvel ezelőtt Japánban, Kyoto-tól nem messze gyártották és sokkal strapabíróbbak a konkurens gyártók termékeinél.

Hideki Ito beszédében kiemelte nemrég érkezett Magyarországra és megköszönte a lehetőséget, hangsúlyozta, hogy ez az első magyarországi KYOCERA-farm. Megemlítette, hogy mi vagyunk a világon az egyetlen olyan partner, aki a „korbiznisszel”, a nyomtatással foglalkozik és létrehozott egy ilyen farmot.

Ferencz Gyöngyi emlékeztetett, hogy júniusban már tarthattak rendezvényt és akkor adtak át energiatakarékosság céljából felújított általános iskolát, a meseház épületét és az idősek otthonát. Ezt követően elindult egy rendezvény- és átadási sorozat indult el: negyven év után ismét van hajókikötője Szobnak, Ipoly Fesztet ünnepeltek – aminek Szob volt a központja – piacot is átadtak, szeptemberben pedig megtartották a BörzsönyRinget. Ebből a szempontból a mostani alkalom is illeszkedik ebbe a sorba.

A település polgármestere köszönetet mondott a vállalkozóknak és mindenkinek, akik részt vettek a projekt megvalósításában és azt kívánta, hogy a gazdasági élet szereplői a jövőben is bátran vágjanak neki újabb fejlesztéseknek.

Rétvári Bence kijelentette: ahhoz, hogy sikeresek legyünk, szükség van segítő családi háttérre, ami ennél a projektnél is rendkívül sokat számított. Kiemelte azt is, hogy a japán csúcstechnológia alapján magyar banki finanszírozással létesült a napelem-farm, ami tíz éve még elképzelhetetlen lett volna, mivel akkoriban alig voltak magyar tulajdonban lévő bankok.

„Éppen ezért a magyar gazdaságnak a motorját nem magyar bankok jelentették, hanem valahol Frankfurtban, vagy Londonban eldöntötték, hogy Magyarországon akkor mit lehet, meg mit nem lehet banki finanszírozásból megvalósítani” – tette hozzá.

A politikus rámutatott arra is, hogy eddig csak a közelben található gyümölcsösök profitáltak és hasznosították a napot, mostantól viszont a farmon elhelyezett panelek energiát is képesek előállítani. Említette, hogy középtávú célok között szerepel az is, hogy meghatszorozzák a magyar napelemkapacitásokat, emiatt reméli, hogy a jövőben minél több ilyen jellegű parkot avatnak.

Rétvári Bence szerint a jövőnk építéséhez minél inkább alacsony energiára és energiafüggetlenségre van szükség. Ahogy magyar tulajdonú magyar bankokra, úgy arra is szükség van, hogy minél nagyobb arányban és minél olcsóbban saját magunk termeljük meg az energiát, ugyanis így leszünk versenyképesek.

„Az elmúlt napokban mindenki láthatta, hogy ez húsba vágó, más országokban két-három év alatt háromszorosára nőtt az energiaár” – figyelmeztetett, majd hozzátette: ez nem csak a hétköznapi életben, például a rezsicsökkentés terén jelentkezik, mivel a gazdaság is egy kicsit megtorpan akkor, ha mindent drágábban lehet előállítani.

„Úgyhogy ezért fontos az, hogy Magyarországon olcsó energia legyen, ennek egyik része Paks bővítése, a másik pedig a hasonló naperőművek, napelemtelepeknek a támogatása” – fogalmazott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára méltatta a beruházást megvalósító vállalkozókat, majd Szob kapcsán azt mondta: olyan településekre van szükség, amelyek nem akadályozzák meg az ilyen jellegű projekteket.

Sági Béla szerint bár elkészült a napelempark, mégsem állnak meg pihenni, ugyanis haladnak tovább a hosszú úton. A jövőben szeretnének horizontálisan, illetve vertikálisan bővülni és a céljuk, hogy hasonló parkokat tervezzenek. Abban is segítenének, hogy tényleg akkor lehessen eladni kedvező áron a megtermelt áramot, amikor arra valójában szükség van. Végezetül azt mondta: energiahatékonyság terén akár egy térségi, régiós együttműködést is el tudna képzelni.

A vállalat tájékoztatása szerint az erőmű célja, hogy energiát termeljen, és javítsa Szob város energiabiztonságát, továbbá egy demonstrációs projektként szolgál a Global Union Kft-nek, illetve a KYOCERA Corp. (központ: Kyoto) gyártó cégnek, hogy népszerűsítse a megújuló energia felhasználásának jelentőségét és a fenntarthatóságot. A jövőbeni tervek szerint a projekthelyszínen további megújuló energiával kapcsolatos megoldások – energiatárolás, elektromobilitást segítő infrastruktúra – is bevezetésre kerülnek. A kiépülő infrastruktúra a késöbbiekben a hidrogén alapú energiarendszerekbe való bekapcsolódásra is lehetőséget adhat.

(Forrás: Hídlap/NRGION Solarpark Szob Kft.)

(Képek: 0627.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!