Átadták a csolnoki Manófalva Mini Bölcsődét

Október 15-én, pénteken felavatták a régi csolnoki gyógyszertár épületében kialakított Manófalva Mini Bölcsődét. A beruházás rekordidő alatt készült el: februárban indult el a kivitelezés és szeptember 1-jén már fogadták is a gyermekeket.

Az ünnepségen köszöntötték dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, Bánhidi József annavölgyi polgármestert, a Csolnok és Környéke Közoktatási Intézményfenntartó Társulás elnökét, Rajk János plébánost és Kolonics Péterné polgármestert.

A Himnusz eléneklése után a Kossuth utcai óvodába járó gyermekek adtak elő rövid műsort, majd Kolonics Péterné mondott beszédet. Felidézte, hogy azon a helyen működött a falu első patikája, most pedig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elnyert 91 millió forintnyi támogatásból új funkcióval töltötték meg.

„Egy település polgármesterének és képviselő-testületének nem lehet fontosabb célja, mint az, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék a települést. A fiatalok megtartása, új fiatal családok Csolnokra csábítása: e célt szolgálja többek között a születési támogatás, az új építési telkek kialakítása és egy bölcsőde létrehozása is” – mondta.

Csolnok polgármestere ismertette, hogy 2021. február 9-én volt a munkaterület átadása. Az eltelt hónapokban kicserélték a nyílászárókat, válaszfalakat bontottak el és építettek újra máshol, de megújult a tetőszerkezet és hőszigetelő vakolatot kapott a külső homlokzat. A két darab, hét férőhelyes csoportszobák mellett kiszolgálóhelyiségek létesültek.

A testület nevében örömét fejezte ki, hiszen az új bölcsődével segíthetik a szülők munkaerőpiacra történő visszatérését, másrészt növelhetik a település megtartóerejét. Beszéde zárásaként a projektben való segítségük elismeréseként emléklapot adott át többek között dr. Völner Pálnak és Popovics Györgynek.

A térség országgyűlési képviselője a gyermekek műsora kapcsán kiemelte: az előadott produkció is bizonyítja, hogy egy-egy ilyen ünnepségen nem csak a cementről, a kőről, vagy a tégláról van szó, hiszen láthatjuk a lakókat – jelen esetben a fiatalokat –, akik már birtokba is vehették az épületet.

Felidézte, hogy az elmúlt tíz év munkájának eredménye látszik Csolnokon is, ahol több intézmény megújult és kiemelte azt is, hogy a kormány akkor felülkerekedett a gazdasági válságon és az emberek segítségével pedig a pandémia okozta nehéz helyzeten is sikerült túllendülni.

„Megemelném a kalapomat mindenki előtt, aki ebben a projektben részt vett…” – mondta, egyúttal utalt arra, hogy a munka februárban kezdődött el és megannyi adminisztratív határidő ellenére időben átadták ezt a gyönyörű létesítményt. Végül azt mondta: továbbra is dolgozik azon, hogy a falu bekötőútjának hiányzó szakaszát is felújítsák.

Harmadikként Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke járult a mikrofon mögé, aki kisebb méltatással kezdte beszédét.

„Mellettem áll az a két ember, akik az elmúlt időszakban talán a legtöbbet tették Csolnok fejlődéséért. Én nagyon örülök, hogy tudtam segíteni a munkájukat ebben. Úgy gondolom, hogy az a legjobb, amikor óvodát, vagy bölcsődét adunk át, akkor ugyanis gondolhatjuk, hogy az a 40 milliárd forint, amit ebben a TOP-ban, ebben a megyében el tudtuk költeni, az jó helyre került” – vélekedett.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt esztendőkben, a községházát, az óvodát, az orvosi rendelőt és a kultúrházat is korszerűsítették, összességében több százmillió támogatást kapott a település.

Popovics György megjegyezte: reneszánsza van Magyarországon a bölcsődéknek és egy olyan helyzet állt elő, melyre a kormánynak és a megyei önkormányzatnak is lépnie kellett. Éppen ezért szorgalmazni kellett, hogy minél több támogatás juthasson bölcsőde építésre és fejlesztésre.

A beszédek után Rajk János plébános megáldotta az épületet, majd krétával felírta az ajtófélfára a „20+G+M+B+21” feliratot, ami emlékeztetni fogja a bölcsődébe betérőket a fontos pillanatra. Végezetül dr. Völner Pál, Kolonics Péterné és Popovics György átvágta a nemzeti színű szalagot, majd megtekintették az épületet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!