Ökumenikus kórustalálkozót rendeztek Pilisszentléleken

Október 16-án, szombaton rendezték meg a pilisszentléleki templomban a Kórusok XVI. Ökumenikus Találkozója és Egyházzenei Hangversenyét. Dr. Völner Pál a megnyitón elmondta: az ilyen jellegű rendezvények a nemzetiségi hagyományoknak és a nyelv megőrzésének is kiváló terepet nyújt.

A térség országgyűlési képviselője, Paulik Antal, a magyarországi szlovákok országgyűlési szószólója, valamint a fellépők egy csoportja gyalog tette meg a faluközpontból a templomig vezető utat, ahol a nap folyamán hét csoport lépett fel.

Kiss-Maly László plébániai kormányzó szlovák és magyar nyelven is köszöntötte a jelenlévőket, majd azt mondta, hogy jó érzés ma pilisszentlélekinek lenni, mert ezt a napot az Úristen adta, hogy örvendjünk és vigadjunk rajta.

Kijelentette, hogy a rendezvény hidakat épít a résztvevők között és talán ez a legnagyobb értéke a napnak. Végül Isten áldását, és Szent Cecíliának, a zene védőszentjének a közbejárását kérte a kórustagokra.

A köszöntő után elhangzott, hogy a rendezvény főszervezője az Országos Szlovák Önkormányzat volt, társszervezőként pedig Paulik Antal, a helyi egyházközösség és az Esztergomi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat is kivette a részét a feladatokból.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, hogy ahogyan a pilisi régió, úgy a találkozó is igen sokszínű lett, hiszen szlovák, sváb és lengyel nemzetiségűek is felléptek. Köszöntötte dr. Völner Pált, aki szintén sokat segít nekik és méltatta Paulik Antalt is.

Dr. Völner Pál felidézte, hogy egyházi, állami támogatásokból és a Nyitra megyei püspök hozzájárulásából újulhatott meg a templom. Kiemelte: mindegy, hogy szlovákok, svábok, magyarok vagy romák vagyunk, az a fontos, hogy élhessük a saját kultúránkat és ne üljünk fel az új, globalista, egységes eszméknek.

Az Esztergomi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nevében Papucsek Márta elnök is üdvözölte a jelenlévőket, majd megjegyezte: bár a körülmények szerények, ennek ellenére nagy lelkesedéssel készültek az eseményre, a helyi óvodában pedig szerencsekövek készültek, amelyet a fellépők számára adományoztak.

A koncertet a Csabai Rózsák Kamarakórusa nyitotta meg, majd fellépett a XVIII. Kerületi Németszármazású Polgárok Egyesületének Dalkincs Kórusa, a Taksony Vegyes Dalkör, a Szent Kinga Kórus, az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus, a Gyöngyök és a Rozmaring Asszonykórus is.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!