Fákat ültettek Tarjánban

A magyar vidék, a magyar emberek többsége bízik a jövőben, ezt üzeni a településfásítási program sikere és egyben a mai faültetés is - mondta Zambó Péter, október 21-én, csütörtökön Tarjánban, a Településfásítási program őszi ültetésének újabb állomásán.

A minisztérium közleménye szerint az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az Agrárminisztérium által meghirdetett településfásítási program keretében 2020 és 2022 között két ütemben összesen 36 ezer sorfát ültetnek el 1362  tízezer lakosúnál kisebb településen. A program keretében a tárca másfél milliárd forinttal járul hozzá a vidéki települések zöldítéséhez és a környezeti állapot javításához.

Az államtitkár emlékeztetett, az Agrárminisztérium 2019-ben indította el az országfásítási programot, amelynek keretében alig két év alatt 372 ezer hektár új erdő és faültetvény telepítésére nyújtottak be igényt a gazdák a vidékfejlesztési program támogatásaira, és több ezer hektár új erdőt hoztak létre az állami erdőgazdaságok is.

Hozzátette, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen a Klíma- és természetvédelmi akciótervben rögzítették, hogy 2030-ig minden évben a születendő gyermekek után fejenként legalább 10-10 facsemetét ültetnek el, létrehozva ezzel az országban az “Újszülöttek erdejének” hálózatát.

Zambó Péter kitért arra, hogy a településfásítás célja mindemellett a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak népszerűsítése is, amelynek pályázati lehetőségeit meghosszabbították, így 2022. december 31-ig lehet még jelentkezni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatás nemcsak a magán gazdálkodók, hanem az önkormányzatok számára is elérhetők, ezért érdemes pályázni.  

Az Agrárminisztérium közleménye idézi az eseményen felszólaló  Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát, aki arról beszélt, hogy  “az erdő összeköti a nemzedékeket”, ez a mostani faültetés pedig a jövőről való gondoskodás egyik jeles példája.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a klímavédelem fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve arról beszélt, hogy érdemes hosszú távra tervezni, mert a magyar vidéknek, a vidéki településeknek van jövője.

Steindl Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke kitért arra, hogy a megyében számos intézmény energiakorszerűsítése valósult meg, aminek az volt célja, hogy hozzájáruljanak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Példaként említette a tarjáni német nemzetiségi általános iskolát, ahol 2018-ban energiakorszerűsítést hajtottak végre.

Kilinger Tamás polgármester arról beszélt, hogy a település 30 darab fát nyert a tavasszal indult az országfásítási program keretében meghirdetett pályázaton. Ebből most hármat a település parkjában ültettek el, a többit a következő időszakban ültetik el.

Az esemény végén a fákat Szabó Zoltán atya és Pap László lelkész áldotta meg – olvasható az AM közleményében.

(Forrás: MTI)

(Képek: Dr. Völner Pál közösségi oldala)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!