Felavatták az IRMÁK lakóházait és a szolgáltatóközpontját

Október 22-én, pénteken adták át Esztergom-Kertvárosban az IRMÁK Nonprofit Kft. 1,4 milliárd forintos beruházásában épített szociális szolgáltató központot és a hozzá kapcsolódó tizenegy lakóházat, amelyekben 11 lakóházat.

Az ünnepségen köszöntötték többek között Fülöp Attilát, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkárát, dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét és dr. Simon Attila (EMMI) szociális ügyekért felelős helyettes államtitkárát.

A Himnusz eléneklése után Szebenszki János, az IRMÁK Nonprofit Kft. ügyvezetője felidézte, hogy a 2000-res évek elején úttöröként indultak el a fogyatékos emberek ellátása terén a lakóotthonos ellátási-formák irányába. Sok európai országban jártak és tapasztalták, hogy ott hogyan viszonyul a társadalom a fogyatékossággal élőkhöz. Végigjárták azt is, hogy milyen módon, hogyan lehet kisebb lakóközösségbe integrálni azokat, akik szinte egész életükben egy nagy intézményben éltek.

Örömmel fogadták, azt az EFOP-os pályázatot, ami segítette céljaik megvalósítását, vagyis állami támogatásból megkezdődhetett a csobánkai Kraxner Alajos Speciális Foglalkoztató Otthon kiváltása. Bár a folyamat nem volt egyszerű, mert több olyan lakossági fórumon is részt vettek, ahol a lakosság hevesen tiltakozott, de végül az esztergomi, illetve a kesztölci önkormányzat is támogatta őket.

Szebenszki János azt is elárulta, hogy összesen tizenegy helyszínen jött létre 8-12 ember elhelyezésére alkalmas lakóház. A szolgáltatóközpont pedig a nappali ellátásnak, a fejlesztő foglalkozásoknak, valamint a házi segítségnyújtásnak adhat otthont. Érdekesség, hogy a kertvárosi intézménynél szabadtéri fitnesz eszközöket is elhelyezek, így a lakók sportolhatnak is.

Végül köszönetet mondott Fülöp Attilának az EMMI által nyújtott támogatásért és dr. Völner Pálnak, aki kiemelt figyelmet fordított a céljaikra és többször is kibillentette az „IRMÁK szekerét”, akkor, mikor valamilyen okból kifolyólag megakadt a projekt.

Dr. Völner Pál elmondta, hogy különlegesnek tartotta a mostani átadót, mivel személyes elkötelezettségének körébe tartozik a szociális szféra is.

– Mindig bosszantott az a fajta szemlélet, hogy a szociális szférát egyfajta maradványelven próbálták bizonyos korszakokban működtetni és nem mentek közel azokhoz az emberekhez, akik rászorulnak ennek a szférának a gondoskodására. – tette hozzá.

Örült annak is, hogy 2017-ben Szebenszki János megkereste az ötlettel és igyekeztek együttműködő önkormányzatokat találni.

–Általában nem is azzal van baj, hogy az emberek rosszak lennének, hanem nincs ismeretük. Gyakorlatilag az ismeretlentől félnek, az ismeretlent nem akarják befogadni” – mondta, ezzel utalva arra, hogy néhány helyszínen tiltakozott a lakosság az IRMÁK projektje ellen, de most, hogy megvalósultak az elképzelések, így mindenki láthatja, hogy miről van szó. Úgy véli, ez az állami támogatásból megvalósult beruházás a társadalmi, befogadó közösség szemléletét is formálhatja és bízik benne, hogy az ellátottak sokkal minőségibb életet tudnak majd élni.

Az átadón levetítettek egy nyolc perces kisfilmet, melyből kiderült, hogy az IRMÁK már 2014-ben működtetett támogatott lakhatásokat, az épületek modern, szép konyhával, igényes szobákkal rendelkeznek. Már 125 főnek tudnak nyújtani támogatott lakhatást, 50 fő részére nappali ellátást, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, és a támogató szolgáltatásukat is be tudták indítani. Fejlesztő foglalkoztatásban 101 főnek kínálnak majd munkát, a megváltozott munkaképességűek közül pedig 65 főnek. Több mint hetven szociális szakmai munkakör létesült az intézménynek köszönhetően, ezen kívül pedig tíz olyan munkahely teremtődött, mint például konyhai, mosodai kisegítői munkakör.

Fülöp Attila röviden összegezte: az IRMÁKNAK volt egy nagy vállalása, amit végig is vitt, ehhez a kormányzattól kapott 1,4 milliárd támogatást, mindezzel 125 ember életminősége, életkörülménye nagymértékben javult és változott. A szolgálatóközpont és lakóházak építése kapcsán úgy fogalmazott: ez az igazi rendszerváltása a fogyatékos ellátásnak.

Az államtitkár szerint a kommunizmus hitvány öröksége velünk él és azzal, hogy a város szélére, többszáz fős intézményekbe helyezték el a fogyatékossággal élőket, ezzel sikerült az elhallgatás kultúráját hosszú évtizedekre meghonosítani.

–A mai napig, ha valaki megáll egy zebránál, és nem kísér át egy vak-látássérült embert, nem azért nem kíséri át valószínűleg az esetek kilencvenöt százalékában, mert neki rossz érzése van, hanem azért mert egyszerűen nem tudja, mit kellene tenni, hogy mi a helyes cselekedet. Amíg két-három-négyszáz fős intézményekben laknak fogyatékossággal élő honfitársaink, addig nem lesz erről napi értelmes, előrevivő közbeszéd, hogy mi a legjobb segítség.

A politikus hangsúlyozta: a kiváltás révén tíz-tizenkét férőhelyes lakóházakba költöztetett emberek sokkal inkább a közösség részévé válnak. Egyúttal azt is mondta, hogy hazánkban 206 helyszínen, 25 milliárd forint értékben épülnek hasonló otthonok fogyatékossággal élők számára.

Végül emlékeztetett, hogy január 1-től 20 százalékos béremelés lesz a szociális és gyermekvédelmi területen, ami mintegy 90 ezer embert érint.

Az Örömóda meghallgatása után dr. Völner Pál, Fülöp Attila, Szebenszki Balázs, az IRMÁK Nonprofit Kft. cégvezetője, és Kiss Dávid, az intézmény egyik lakója vágta át a szalagot, majd a vendégek megtekinthették az épületeket.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!