Vereséggel avatta fel a Dorogi FC a megújult stadionját

Október 24-én, vasárnap avatták fel az állami támogatásból felújított dorogi Buzánszky Jenő Stadiont. Az ünnepélyes kezdőrúgást dr. Bartalos József ügyvéd, a Dorogi Bányász egykori kiválósága végezte el. A stadionavatón kétgólos vereséget szenvedett a Dorogi FC.

Még március elején kezdődött a Buzánszky Jenő Stadion felújítása: az eltelt hónapok alatt rendre megörökítettük, hogy éppen hol tartanak a munkálatok. Előbb felmarták a régi centerpályát és megszüntették a salakos futókört, elbontották a betonkerítést, majd elkezdődött az építkezés.

A rekonstrukció során új centerpálya létesült, sőt öntözőrendszert, fűtést és dréncsöves vízelvezető rendszert is kapott. A leglátványosabbnak mégis a négy darab, egyenként 36 méter magas térvilágító oszlopon elhelyezése bizonyult, melyeken 30-30 reflektort helyeztek el, a lámpatesteknek köszönhetően most már esti mérkőzést is rendezhetnek Dorogon.

A Nipl Stefánia Uszodában megtartott átadóünnepségen Szekér Zoltán, az egyesített városi sportintézmény vezetője köszöntötte a meghívott vendégeket. A ceremónián részt vett dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke is, dr. Tittmann János polgármester és dr. Pák Gábor orvos is.

Elfogadta a meghívást továbbá Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, Vámos Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) versenyigazgatója és Gellei Imre, a Fradi és jónéhány NB I-es klub korábbi edzője, a válogatott egykori szövetségi kapitánya is.

Elsőként dr. Völner Pál mondott beszédet. Véleménye szerint Dorog mindig is híres volt a sportéletéről – kitért a 2010 előtt épült uszodára, az elmúlt években felújított sportcsarnokra is –, majd azt mondta, hogy kis elmaradásban érezték magukat. Hiszen az országban zajlanak a stadion beruházások, de volt egy csapat, a nagy múltú Dorogi FC, mely szintén rászolgált egy nagyobb fejlesztésre.

„Polgármester urat kérdeztem, hogy hogyan tudnánk továbblépni. Mondta, hogy mindenképpen ki kell találni, hogy honnan legyen forrás. Szerencsére az állam a dorogi futballt is megtámogatta ebben a tekintetben, és azért lehetünk ma itt, hiszen a sportlétesítménynek mindazon részei, amelyek a futballt támogatják, a sportolókat, az hál’ Istennek elkészült” – mondta dr. Völner Pál.

Megjegyezte: mindig vannak, akik támadják a stadionépítési projekteket, de ha azt vesszük, hogy a sportnak milyen közösségformáló ereje van, milyen perspektívákat tud nyújtani a fiataloknak, milyen lehetőségeket, akkor el kell, hogy ismerjük, hogy nélkülözhetetlen az életünkben.

„Azt is el kell ismernünk, hogy nemcsak az utánpótlás-nevelés van a világon, hanem azoknak a fiataloknak, akik esetleg az életüket teszik fel erre, hogy ezt magas színvonalon űzzék, azoknak perspektívát kell nyújtani” – vélekedett.

Dr. Völner Pál kijelentette: Dorog a futballban és más sportágakban is rászolgál a sportváros címre, ami korábbi konferenciákon is szóba került már.

Vámos Tibor világbajnokságot is megjárt korábbi játékvezető és FIFA-asszisztens megtiszteltetésnek tekintette, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében, mint az MLSZ versenyigazgatója gratulálhatott a beruházáshoz.

„2010 óta a magyar labdarúgás infrastrukturális hátterének fejlesztésében és megteremtésében hála Magyarország kormánya, az MLSZ vezetése és a mindenkori és minden helyi önkormányzat és sportszervezetek együttműködésének páratlan példa nélküli eredményeket értünk el. És azt gondolom, hogy erre méltán lehetünk büszkék, és hadd tegyem rögtön azt is hozzá, hogy mindezzel évtizedes adósságot törlesztettünk” – jelentette ki.

Említette, hogy játékvezetőként, asszisztensként és ellenőrként is járt Dorogon, a látogatások meghatározó élménnyel szolgáltak számára. Úgy véli, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a dorogi labdarúgás mennyire meghatározó volt a magyar labdarúgás tekintetében. Az MLSZ nevében azt kérte a jelenlévőktől, szeressék, vigyázzanak erre és óvják a sporttelepet.

Dr. Tittmann János leszögezte: részleges felújítás valósult meg, ugyanis most azokat a fejlesztéseket valósították meg, amelyek az NB II-es szerepléshez szükségesek.

„Még előttünk áll egy-két olyan műszaki infrastrukturális művelet, amelyet nyilván el fogunk végezni, de nem tudtunk és nem is akartunk ellenállni annak az érzelmi nyomásnak, ami az egyesület részéről megfogalmazódott, hogy hosszú idő után végre szeretnének itthon játszani. És ehhez kapcsolódóan nagyszerű időt is kaptunk. De sok minden mást is kaptunk. Kaptunk támogatást is mindehhez” – árulta el.

Kitért az idei nehéz pandémiás helyzetre, a városi projektekre is, majd rátért a köszönetnyilvánításra.

„Minden alkalmat megragadok arra, hogy a minket támogatóknak köszönetet mondjak. Most jelen pillanatban az országgyűlési képviselőnknek, államtitkár úrnak, akinek személyéhez szólóan tudok köszönetet mondani. Remélem, nem csalódott bennünk. Nem vagyunk telhetetlenek, nem panaszkodunk, de a helyzetből megpróbáljuk a legtöbbet kihozni. Ez talán a labdarúgók számára is egy jó taktikai megfontolás.” – tette hozzá.

Az ünnepség végén a jelenlévők pezsgővel koccintottak, Mayer László, a Dorogi FC elnöke, tulajdonosa pedig pohárköszöntőt mondott, melyben kiemelte: örömét fejezte ki a csapat nevében, hogy hazatérhettek és a játékosokon is különleges hangulat lett úrrá akkor, mikor újra a pályán edzhettek. Az elmúlt hónapokban Gyirmóton és Tatabányán kellett fogadniuk ellenfeleiket és legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy meg tudták őrizni NB II-es tagságukat. Reméli, hogy a most elvégzett munka csak egy része az eltervezett stadion rekonstrukciónak és a jövőben akár az öltözők, akár a lelátó is megújulhat.

A díszvendégek megtekintették a 13 órakor kezdődött Dorogi FC – Aqvital FC Csákvár bajnokit is, melyen dr. Bartalos József, és az U7-es korosztályú Berkó Nolen, illetve Zabari Dávid végezte el a kezdőrúgást. A 15. percben a dorogi Lénárth Tamást kiállították, az emberelőnybe került Csákvár pedig élt is a lehetőséggel és Takács Tamás duplájával legyőzte a házigazdát.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!