Akkumulátor szeparátort gyártanak majd az LG Chem és a Toray Industries nyergesújfalui gyárában

A legnagyobb dél-koreai vegyipari konszern, az LG Chem és a japán Toray Industries közös vállalkozásban akkumulátor szeparátort gyárt majd Magyarországon – jelentette be szerdán sajtóközleményben a dél-koreai konszern.

A friss megállapodás értelmében a közel 267 milliárdos beruházás eredményeként a magyar operáció éves gyártókapacitása elérheti a 800 millió négyzetméter akkumulátor szeparátort éves szinten. Az akkumulátorszeparátor az akkumulátor elektródái között anyagában felitatva tartalmazza az elektrolitot.

A beruházás értéke 1000 milliárd von (közel 270 milliárd forint), melyet a felek 50-50 százalékos arányban osztanak meg egymás között, azonban az üzem elkészültét követő 30. hónapban az LG Chem 20 százalékos részesedést vesz át a Toraytól 642,7 milliárd von ellenében.

A tervek szerint a gyár termelése 2028-ra eléri az évi 800 millió négyzetméter akkumulátorszeparátort, és a konszern teljes tulajdonú érdekeltségét, az LG Energy Solutions lengyelországi leányvállalatát, valamint egyéb európai szerződéses partnereit látja majd el az akkumulátorok gyártásához szükséges nyersanyaggal.

Jelenleg az LG Chemnek három hasonló üzeme van, melyek Dél-Koreában, Kínában, valamint a lengyelországi Wrocławban találhatók. A magyarországi egységet a jövő év első fél évében, a Toray nyergesújfalui érdekeltségénél kezdik el építeni.

Az LG Chem az elkövetkező öt évben 6000 milliárd vont tervez fordítani akkumulátoralapanyag-termelő kapacitásának bővítésére katódok, szeparátorok, kötőanyagok és más egyebek gyártásához. Az LG Chem az idén júliusban vásárolta meg az akkumulátorszeparátor felületkezelő technológiai részlegének egységeit az LG Electronics Inc. konszerntől.

(Forrás: MTI)

(Borítókép: toray.eu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!