Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült meg az esztergomi “befogadó játszótér”

Október 28-án, csütörtökön avatták fel Esztergomban a régi Máltai játszótér helyén a Szerencsejáték Zrt. támogatásával létrehozott új, „befogadó játszóteret”. Az avatóünnepségen dr. Völner Pál azt mondta: Esztergomban nem csak a gyermekekre, hanem a felnőttekre is gondolnak.

A nemzeti lottótársaság támogatásának köszönhetően 2017 óta összesen immár tizenöt budapesti és vidéki befogadó játszótér épült meg országszerte. Az esztergomi létesítmény avatásán részt vett Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója, Hernádi Ádám polgármester és dr. Völner Pál is. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is a Nagykarácsony sorsjegyek bevételének egy részéből fedezte a játszótér megépítését a lottótársaság.

Bánhegyi Zsófa elmondta: hazánkban a 14 év alatti gyermekek közül minden tizenötödik érintetett a fogyatékosság valamely típusával. Emiatt a befogadó játszótereken a fogyatékossággal élő gyermekek ép társaikkal közösen tudnak játszani, mert ahogyan a program is vallja „Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!”.

Az igazgató ismertette: a Szerencsejáték Zrt. elsők között csatlakozott az Európai Lottótársaságok Szövetsége (EL) és az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) egész kontinenst érintő kezdeményezéséhez, hogy elősegítse a fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi integrációját. Reméli, hogy kezdeményezésükkel sikerül elérni, hogy az ép és fogyatékossággal élő gyermekek közös játék élményén keresztül elfogadóbb és nyitottabb felnőttekké válnak.

Hernádi Ádám polgármester szerint Esztergomban is ígéretesek a demográfiai adatok, egyre több gyermek születik, ebből a szempontból roppant fontosnak tartják a beruházást. A város nevében hálás azért, hogy a gyermekeknek biztosíthatják az egészséges testi-lelki fejlődésükhöz szükséges feltételeket.

Dr. Völner Pál köszönetet mondott a Szerencsejáték Zrt.-nek és az önkormányzatnak is. Megjegyezte: Hernádi Ádám is tapasztalni fogja, hogy a játszótér hosszú távú fenntartása is nagy feladat. Hozzátette: nem csak játszóteret és új óvodát adhattak át a közelmúltban, hanem fogyatékkal élők lakóotthonait is felavatták.

Az Esztergom, Kőrösy László utca 14. szám megépült befogadó játszótér tematikájának középpontjában a magyar mesék állnak. A téma kötetlensége és a terület nagysága lehetővé teszi, hogy több kedvenc magyar mesefigura is megjelenjen a játszótéren.

A „modern-mesék” (Bogyó és Babóca), a „népmesék” (népmesei virágmomentumok) és az „örökzöld mesék” (Kockásfülű Nyúl, Mézga család, Nagy Ho-ho-horgász) altéma 3-3-5 darab játékelemet ölelnek fel, amelyek kiválasztásánál azon túl, hogy a fogyatékossággal élő (atipikus) és ép (tipikus) gyermekek együtt tudjanak játszani, szempont volt az is, hogy minél szélesebb korosztály érdeklődésére számot tartó elemek kerüljenek telepítésre. A parkot egyébként Fördős-Hódy Erzsébet rehabilitációs szakmérnök és Tóth Zoltán tapasztalati szakértő mutatta be alaposabban.

A játszóterek építése során annak érdekében, hogy az egyetemes tervezés szabályai maradéktalanul érvényesüljenek a Szerencsejáték Zrt. szoros szakmai partnerségben működik együtt a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével (MBE), az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközponttal (ETIKK), valamint az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesülettel.

(Forrás: Szerencsejáték Zrt./Dorogi-medence)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!